Επαγρύπνηση και διπλωματική κινητικότητα για το «Ορούτς Ρέις»-Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον Κ. Μητσοτάκη (video)

Επαγρύπνηση και διπλωματική κινητικότητα για το «Ορούτς Ρέις»-Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον Κ. Μητσοτάκη

Δεν θα δεχτούμε κανέναν εκβιασμό. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της, επαναλαμβάνει η Αθήνα στις νέες τουρκικές προκλήσεις με την έκδοση Νavtex έως τις 24 του μηνός και την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κύπρου και Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες. Το σκάφος που συνοδεύεται από δύο βοηθητικά και μικρό αριθμό πολεμικών πλοίων, πέρασε χθες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στενά παρακολουθεί η Ε.Ε. την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Όλο αυτό το διάστημα φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού καλούν το ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία να απομακρυνθούν από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα εξέδωσε ακυρωτική αντιNAVTEX στην ίδια περιοχή.

Οι τρόποι αντίδρασης συζητήθηκαν σε έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε αυστηρό διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Μητσοτάκης χθες ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με την οποία οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.
Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί το Σύμφωνο.

Πάντως πηγές από το Επιτελείο υποστηρίζουν, ότι πρόκειται για ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου της Άγκυρας, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για τη διενέργεια ερευνών.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, κάλεσε τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας» -όπως τη χαρακτήρισε- που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Δήλωσε πως η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση.

Προσέθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να αγνοούν την Τουρκία» και «να την εγκλωβίσουν στις ακτές της» και επανέλαβε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Άνγκελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης, όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».

Ανησυχία για την απόφαση της Τουρκίας, να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες, εξέφρασε το Βερολίνο, τονίζοντας ότι αυτή την χρονική στιγμή, είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα.

Στενά παρακολουθεί η Ε.Ε. την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».
Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο». Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις», κάλεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τουρκία, διατυπώνοντας νέα ανησυχία για τις ενέργειες της Άγκυρας.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Δεν διεξάγει έρευνες το Oruc Reis (video)
Ερντογάν: Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε – Ας βρούμε φόρμουλα αποδεκτή από όλους (video)
Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (video)

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση