Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο ανατολικό άκρο της, βρίσκεται από το απόγευμα το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Στην περιοχή βρίσκονται ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία εκπέμπουν από τον ασύρματο ανά 15 λεπτά μήνυμα προς τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλώντας τον να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια ωστόσο λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου.

Νωρίτερα, η Αθήνα είχε απαντήσει με αντί-Navtex στην τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης. Στην εν λόγω Navtex, αναφέρεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Παράλληλα, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η ενέργεια αυτή «αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας και έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα».

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Γ. Σιδέρης

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα
image}

Αφήστε μια απάντηση