Πολιτική αντιπαράθεση για τις πλημμύρες στην Εύβοια

Πολιτική αντιπαράθεση για τις πλημμύρες στην Εύβοια

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει στην κυβέρνηση ευθύνες για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με την πρόγνωση που υπηρχε από την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν υπήρξε προειδοποίηση για τέτοια έντασης καιρικά φαινόμενα.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται σχετικά με τον πρωθυπουργό: «θα περιμέναμε να έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη και να πει μια συγγνώμη στους πληγέντες και στις οικογένειες των θυμάτων, παρά να προσπαθεί να εξηγήσει πώς ακριβώς τους έσωσε με τη μη λειτουργία του 112. Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση πάτησε επί πτωμάτων για να εκλεγεί, ανάγοντας την τυμβωρυχία σε κεντρική πολιτική γραμμή. Σήμερα, ως πρωθυπουργός, επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η εξουσία και όχι η ανθρώπινη ζωή. Η ολιγωρία και οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού για την τραγωδία στην Εύβοια είναι δεδομένες. Όπως δυστυχώς δεδομένος είναι και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».

Στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «είπε ψέμματα που κατέρρευσαν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου από τις μετεωρολογικές προειδοποιήσεις τέσσερις μέρες πριν».

Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει το γεγονός ότι δεν έγινε χρήση του 112 και καταλογίζει αποτυχία στον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της πλημμύρας. Ενώ γνώριζαν, ήδη, από την Παρασκευή ότι υπήρχε πρόβλεψη για ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή, δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα, πολύ περισσότερο μάλιστα κανείς δεν φρόντισε να προειδοποιήσει η και να απομακρύνει τους κατοίκους».

Τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, Λευκαντί, Βασιλικό και Ψαχνά επισκέφθηκε κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής.

«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστική», σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής – και τούτο γιατί, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «δεύτερο εικοσιτετράωρο μετά την καταστροφή οι πολίτες παλεύουν μόνοι τους με τη λάσπη. Οι πολίτες χωρίς απαντλητικά μηχανήματα προσπαθούν να καθαρίσουν τις βασικές αρτηρίες. Τριάντα ώρες μετά την καταστροφή υπήρχαν ακόμα αποκλεισμένοι. Η ΔΕΥΑΧ ακόμα προσπαθεί να φέρει νερό σε όλα τα σπίτια. Άφαντο το κράτος και η Περιφέρεια». Με την ίδια αακοίνωση, το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί από την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας να παρουσιάσουν το ακριβές αντιπλημμυρικό σχέδιο για την περιοχή και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του για να μη θρηνήσουμε εκ νέου θύματα από πλημμύρα».

Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Εύβοιας Γιώργος Μαρίνος δήλωσε: Στην Εύβοια για άλλη μια φορά διαπράχθηκε ένα έγκλημα για το οποίο ευθύνονται: Η κυβέρνηση της ΝΔ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ίδιου κόμματος, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διοίκηση που έχει αυτά τα χρόνια την ευθύνη στην Περιφέρεια και τους δήμους.
Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Εύβοιας θα επισκεφθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, την Τετάρτη 12 Αυγούστου. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ θα επισκεφθεί, στις 18.00, το Μπούρτζι του Δήμου Χαλκίδας και στις 20.30 τα Πολιτικά και τα Ψαχνά του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων.

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε: «Δεν υπήρξε καμία απολύτως ένδειξη ότι θα είχαμε τέτοιου τύπου φαινόμενο, Η πρόβλεψη από ΕΜΥ και Αστεροσκοπείο, ήταν για 65 χιλιοστά νερού με όριο επικινδυνότητας τα 100 ή 150 χιλιοστά, όπως είπε και η ροή ήταν 350 χιλιοστά. Στη Μάνδρα ήταν 270″.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν θέλει να αποδώσει ευθύνη σε εκείνους τους φορείς και τόνισε δεν υπήρξε ούτε από τους διεθνείς φορείς αντίστοιχη πρόβλεψη. Ενω για το 112 δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλη και καινοτόμος εφαρμογή, που τέθηκε σε ισχύ από την παρούσα κυβέρνηση», ωστόσο, όπως είπε, η χρήση ενός τέτοιου αριθμού μπορεί κατά περιόδους να είναι φάρμακο -αν υπάρχει μια ορθή χρήση- αλλά μπορεί να γίνει και φαρμάκι και η υπερβολική χρήση ή χρήση που δεν θα ανταποκρινόταν στις συνθήκες, να δημιουργούσε πολλαπλάσια αρνητικά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αναφορές του Νίκου Χαρδαλιά, περί μη σωστής πρόβλεψης από τις αρμόδιες για τον καιρό υπηρεσίες, υπήρξε αντίδραση από τους μετεωρολόγους. Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολλυδάς, ανέφερε ότι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της περασμένης Τρίτης, επικαιροποιήθηκε και την Πέμπτη.

Ορθώς δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση στην Εύβοια, δηλώνει ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Πανεπιστημίου Χρήστος Ζερεφός. «Στο νερό δεν υπάρχει εκκένωση, αν βγάλεις τον κόσμο έξω θα πνιγεί», ανέφερε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πηγή:ΕΡΤ1
Σχετική είδηση:Κ. Μητσοτάκης από Εύβοια: Στήριξη στους πλημμυροπαθείς – Έκτακτη ενίσχυση € 1,2 εκ. σε 2 δήμους

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση