Οι σημαίες του «The Flag Project» κυματίζουν στο Ροκφέλερ Σέντερ

Οι σημαίες του «The Flag Project» κυματίζουν στο Ροκφέλερ Σέντερ

Με 193 πρωτότυπες σημαίες, που θα κυματίζουν στο φημισμένο Ροκφέλερ Σέντερ της Νέας Υόρκης ως τις 16 Αυγούστου 2020, επώνυμοι και λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εκφράζουν την αγάπη τους για τη Νέα Υόρκη, μετατρέποντας ένα από τα πιο γνωστά σημεία της αμερικανικής μητρόπολης σε υπαίθρια «γκαλερί».

Κάθε σημαία του «The Flag Project» είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης, σχεδιασμένο ειδικά για την πρωτοβουλία που στόχο έχει να «φωτίσει» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Νέας Υόρκης, τα οποία την καθιστούν μια ξεχωριστή –αγαπημένη σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως- πολιτεία της Αμερικής. Την περασμένη άνοιξη, όταν οι συνθήκες της καραντίνας (εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού) έκαναν δυσκολότερη τη ζωή όλων, οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Ροκφέλερ Σέντερ ζήτησαν από διάσημους και μη καλλιτέχνες να υποβάλουν τα δικά τους σχέδια που αποτυπώνονται σήμερα στις σημαίες του «The Flag Project»: Πολύχρωμες, αστραφτερές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους δημιουργίες που επιλέχτηκαν ανάμεσα από 1000 και πλέον έργα-συμμετοχές.

Φωτό: rockefellercenter.com

Στην πρωτότυπη πρωτοβουλία λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, 13 επώνυμοι καλλιτέχνες. Πρόκειται για τους: Κάρμεν Ερέρα, Φέιθ Ρίνγκολντ, Χανκ Γουίλις Τόμας, Τζεφ Κουνς, Τζένη Χόλζερ, KAWS, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Λόρι Άντερσον, Σάνφορντ Μπίγκερς, Σάρα Ζε, Σαντέλ Μάρτιν, Στιβ Πάουερς και Κρίστιαν Σιριάνο.

Η σημαία της Αμπράμοβιτς παρουσιάζει, σε λευκό φόντο,  την κόκκινη γραμμή ενός καρδιογραφήματος. Σε ανακοίνωσή της, η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις από τη Σερβία εξηγεί περισσότερα για τη δημιουργία της: «Η γραμμή του καρδιογραφήματος στη σημαία μου αντιπροσωπεύει το σθένος του ανθρώπινου πνεύματος με το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα μας και είναι το χρώμα με το οποίο περιβάλλω τον εαυτό μου κάθε που αισθάνομαι την ανάγκη να νιώσω δυνατή…».

Στη δική του σημαία, που παραπέμπει στα γνωστά γυαλιστερά και χρωματιστά μπαλόνια του, ο Κουνς έγραψε το ακρωνύμιο «NYC» (New York City). Η Τζένη Χόλζερ φιλοτέχνησε μια σημαία στην οποία είναι γραμμένο το ρήμα «PROTECT» (προστατεύω), πλαισιωμένο από σχέδια που μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί με μελάνι.

Φωτό: rockefellercenter.com

Δείτε εδώ τον κατάλογοχάρτη με όλες τις σημαίες και τα βιογραφικά των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο «The Flag Project».

Όσοι επισκεφτούν το Ροκφέλερ Σέντερ στη Νέα Υόρκη μπορούν να θαυμάσουν από κοντά-χωρίς εισιτήριο- τις πολύχρωμες σημαίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες:  rockefellercenter.com

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης