Γ. Φίλης: Η πολιτική των μηδέν φίλων δεν βοηθά τα αυτοκρατορικά όνειρα του Ερντογάν (video)

Γ. Φίλης: Η πολιτική των μηδέν φίλων δεν βοηθά τα αυτοκρατορικά όνειρα του Ερντογάν (video)

Ο Ερντογάν θέλει με κάθε τρόπο να εξουδετερώσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και είναι ξεκάθαρο ότι θα φτάσει ως το τέλος τις προκλήσεις του για να την στείλει στον κάλαθο των αχρήστων», ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ο διεθνολόγος Γιώργος Φίλης. Χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο της τουρκικής πολιτικής στη Μεσόγειο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εξηγώντας ότι ο Ερντογάν έχει επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο με στόχο την πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της Λιβύης, την οποία θεωρεί ότι θα κάνει νέα αποικία του, όπως ήταν στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Σίγουρα η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας αλλά και η πολιτική των μηδέν φίλων δεν βοηθά τα αυτοκρατορικά όνειρα του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ο Γιώργος Φίλης επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος παίζει με την τύχη του καθώς έχοντας ανοίξει ήδη πολλά μέτωπα, θέλει να τα βάλει με την Ελλάδα που είναι ισχυρή σε όλους τους πυλώνες, από τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι την οικονομία.

Σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις ο διεθνολόγος επισημαίνει ότι «πρέπει να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα μας στην εμπέδωση αυτού που υπογράψαμε με την Αίγυπτο, και για να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο να υπογράψουμε άμεσα με την Κύπρο τα όρια της ΑΟΖ ώστε στον δεύτρο γύρο με αιγυπτιακή πλευρά να «κουμπώσει» η Αιγυπτος και η συμφωνία της στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Καταλήγοντας ο Κ. Φίλης επισήμανε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο και την Κύπρο, έχει στόχο να «δείξουμε τις κόκκινες γραμμές του ελληνισμού, δηλαδή συνεχόμενη αποκλειστική ζώνη από την Αθήνα και την Κύπρο.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση