Τουρισμός : Στα κάγκελα οι ξενοδόχοι για τα Airbnb που μπήκαν στο «Τουρισμός για όλους»

Έντονες αντιδράσεις στον τουριστικό κλάδο προκάλεσε η ένταξη των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στους παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Την ώρα που η αγωνία της τουριστικής αγοράς έχει χτυπήσει «κόκκινο» για το πώς θα εξελιχθούν οι κρατήσεις τον Αύγουστο, εμφανίζονται απογοητευμένοι καθώς ο κλάδος έβαλε «πλάτη» στο άνοιγμα του τουρισμού μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» και στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μη νόμιμες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» με στόχο την τόνωση φέτος του εσωτερικού τουρισμού είχε μεγάλη ανταπόκριση, τόσο ως προς τη συμμετοχή των παρόχων, όσο και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των δικαιούχων.

Οι πάροχοι ανήλθαν σε 2.000 και θα αυξηθούν περαιτέρω στο επόμενο διάστημα. Οι δικαιούχοι τελικά έφτασαν στους 750.000, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 250.000. Γι’ αυτό το λόγο, από τα 30 εκατ. ευρώ που αρχικά διατέθηκαν για το πρόγραμμα, πλέον, θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ ώστε, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλοι οι δικαιούχοι.

Οι έντονες αντιδράσεις

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος «η ένταξη «από το παράθυρο» της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα προγράμματα επιδότησης μαζί με τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις απογοητεύει ολόκληρο τον ξενοδοχειακό κλάδο που έβαλε «πλάτη» στο άνοιγμα του τουρισμού μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Έναν κλάδο που καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια για να σωθεί ό,τι μπορεί από τη φετινή τουριστική σεζόν, δανείστηκε κεφάλαια για να επαναλειτουργήσει χωρίς έσοδα και να διατηρήσει θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, «την ώρα που όλοι κρεμόμαστε από τα χείλη των ειδικών λοιμωξιολόγων για το εάν και πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για μείωση των μεγάλων απωλειών του 2020 και στήριξη των επιχειρήσεων, είναι απορίας άξιον, πώς… τρύπωσαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» μη αδειοδοτημένα από το υπουργείο Τουρισμού καταλύματα, τα οποία δυστυχώς δέχονται τουρίστες χωρίς να έχουν τις προδιαγραφές ασφαλείας (πιστοποιητικό πυρασφάλειας), χωρίς να τηρούν υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους και τέλη στο κράτος (ΦΠΑ, φόρο διαμονής, τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη φωτισμού επαγγελματικής στέγης, ενώ δεν ελέγχονται για τους πραγματικούς τζίρους)».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος προσθέτει μία ακόμη παράμετρο. Ο κ. Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει ότι στον κατάλληλο χρόνο, το υπουργείο Τουρισμού «οφείλει να δει εξαρχής και όχι αποσπασματικά, τις κακές και σχεδόν ανεφάρμοστες διατάξεις του 2016» που αναφέρεται στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Επίσης, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απόφαση να συμπεριληφθούν τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στους παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» ως «Αρμαγεδδών» για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει δε ότι «στο γκρίζο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται εφέτος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τη «χαριστική βολή» για εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής τους και φέρνοντάς τες πλέον αντιμέτωπες με έναν πραγματικό όλεθρο.

Η απάντηση του υπουργείου

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού μιλώντας στο in.gr αναφέρουν ότι από τις 1.900 αιτήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόλις 33!

Αυτά τα καταλύματα, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, πληρούσαν τους όρους που είχε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» για τους παρόχους.

Η διεθνής ύφεση επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό

Στις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον ελληνικό τουρισμό η πανδημία του κοροναϊού εστιάζει στη νέα του μελέτη το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τον Ιανουάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεπε ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,3% για το 2020 και του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,9%, πέντε μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, οι αντίστοιχες προβλέψεις ήταν -4,9% και -8%.

Παράλληλα, στις εκτιμήσεις του Ιουνίου για το 2020 το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 8% στις ΗΠΑ, κατά 10,2% στην Ευρωζώνη και κατά 3% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Από τις μεγάλες οικονομίες, η μόνη για την οποία ακόμα προβλέπει θετική μεταβολή του ΑΕΠ είναι η Κίνα, με +1% – έναντι +6% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Από την άλλη πλευρά, οι επεκτατικές πολιτικές των τραπεζών και των κυβερνήσεων διεθνώς, έχουν συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των επιπτώσεων, σε βαθμό ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές να μην συμμερίζονται την απαισιοδοξία αυτή. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών τους μετά τον Φεβρουάριο, ενώ ο NASDAQ που περιλαμβάνει πολλές εταιρείες που ευνοήθηκαν από το καθεστώς της καραντίνας και της τηλε-εργασίας, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του.

Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί σήμερα σε ένα ιστορικά πρωτοφανές μακροοικονομικό, δημοσιονομικό, νομισματικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, με αντικρουόμενες καταστάσεις και τάσεις.

Αφενός, όπως αναλύεται στη μελέτη, οι οικονομίες αντιμετωπίζουν – τουλάχιστον βραχυχρόνια – πολύ υψηλά επίπεδα ύφεσης και ανεργίας, οι κυβερνήσεις όλων των μεγάλων χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ήδη ανακοινώσει και εφαρμόζουν τεράστια νομισματικά και δημοσιονομικά πακέτα στήριξης των οικονομιών, οι τιμές πετρελαίου είναι σε ιστορικά πολύ χαμηλά επίπεδα (προάγγελος ύφεσης) και ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (ένδειξη ύφεσης αλλά και αυξημένης αβεβαιότητας και κινδύνων), ενώ, αφετέρου, τα επιτόκια είναι μηδενικά ή και αρνητικά, η ρευστότητα είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι υψηλοί δείκτες τιμών στα χρηματιστήρια φαίνεται να προεξοφλούν μια ταχεία ανάκαμψη.

Έρημη η Αθήνα από τουρίστες – Ανήσυχοι οι επιχειρηματίες

Η Αθήνα φέτος το καλοκαίρι δε θυμίζει σε τίποτα τον απόλυτο τουριστικό προορισμό.

Στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι. Το τουριστικό τρενάκι έχει μόλις δύο επιβάτες. Όσοι κατάφεραν να επισκεφθούν τη χώρα μας, βρίσκουν την πρωτεύουσα πολύ «ήσυχη».

Στα καταστήματα αναμνηστικών ειδών οι πελάτες λιγοστοί. Στην εστίαση, δεν υπάρχει συνωστισμός, ενώ ορισμένα εστιατόρια δεν άνοιξαν καν.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής θεωρούν ότι η σεζόν έχει χαθεί και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο επόμενο καλοκαίρι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση