Νέα Ζηλανδία: Εταιρεία αεροδιαστημικής παρουσίασε το υποτροχιακό διαστημικό σκάφος της

Νέα Ζηλανδία: Εταιρεία αεροδιαστημικής παρουσίασε το υποτροχιακό διαστημικό σκάφος της

Η εταιρεία αεροδιαστημικής Dawn Aerospace με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, αποκάλυψε το υποτροχιακό διαστημικό σκάφος Dawn MKII Aurora, ένα από τα οχήματα τα οποία μελλοντικά θα εκτοξεύουν δορυφόρους στο διάστημα. Είναι το δεύτερο διαστημικό αεροσκάφος που κατασκευάζει η εταιρεία. Μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο άνω των 100 χιλιομέτρων, να ανεφοδιαστεί και να ξαναπετάξει μέσα σε λίγες ώρες.

Το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να ταξιδέψει στο διάστημα με έναν εντελώς νέο τρόπο. Απογειώνεται και προσγειώνεται από  αεροδρόμια, παράλληλα με τα αεροπλάνα, έχει μικρή χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, αρκετή όμως για να μεταφέρει επιστημονικά πειράματα στο διάστημα.

«Το αεροσκάφος πηγαίνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά στις διαστημικές μεταφορές», σχολιάζει ο Στέφαν Πάουελ, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας. «Χρησιμοποιώντας το ίδιο όχημα εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε εργοστάσιο για την παραγωγή πυραύλων. Μπορούμε να χειριστούμε έναν στόλο οχημάτων καθημερινά και δεν χρειάζεται να μολύνουμε τον ωκεανό με συντρίμμια πυραύλων όπως κάνουμε σήμερα».

Οι σημερινοί πύραυλοι εκτοξεύονται από συγκεκριμένα σημεία που σημαίνει ότι κλείνουν πολυσύχναστες ταξιδιωτικές διαδρομές, όπως το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα ή να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η εναέρια και θαλάσσια κίνηση είναι ελάχιστη. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με το διαστημικό πρακτορείο (NZSA) και την πολιτική αεροπορία (CAA) της Νέας Ζηλανδίας, έτσι ώστε τα αεροσκάφη της να μπορούν να απογειώνονται από τα υπάρχοντα αεροδρόμια της χώρας. 

«Για να φτάσουμε στο διάστημα χεριαζόμαστε το όχημα, την υποδομή εκτόξευσης και τους σχετικούς κανονισμούς. Η κατασκευή ενός φθηνότερου πυραύλου, όπως πολλοί προσπαθούν να κάνουν, βοηθά μόνο στο πρώτο μέρος. Το διαστημικό αεροπλάνο μας, πληροί και τις τρεις προϋποθέσεις, ενώ η CAA και η NZSA έχουν το καλύτερο ρυθμιστικό σύστημα στον κόσμο»,  δήλωσε λέει ο Τζέιμς Πάουελ, γενικός διευθυντής της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: DesignBoom

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη