Κίνημα Αλλαγής: «Κανένα μυστικό από την Κυβέρνηση για τον Υμηττό»

Με ανακοίνωσή τους οι Τομείς Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής βάλλουν κατά της κυβέρνησης, η οποία “αφού έθεσε τις βάσεις με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψήφισε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει ακάθεκτη τον οικολογικό κατήφορο”.

Η ανακοίνωση:

Ο Υμηττός είναι ένα πολύπαθο βουνό. Κατά καιρούς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από πυρκαγιές, παράνομη υλοτόμηση, καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές, λατομεία, δρόμους και οικιστική πίεση.

Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε επανειλημμένα να προστατέψει το βουνό, σεβόμενο όχι μόνο τη μεγάλη ιστορία που το συνδέει με την πόλη της Αθήνας αλλά και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που φιλοξενεί, την αξιόλογη πανίδα, τα σημαντικά σπήλαια, τα αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία, τις πηγές νερού και τη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού, κατασκευάστηκε με πολλές σήραγγες ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση της πανίδας στο δάσος.

Το 2011 μάλιστα, «λόγω των αυξημένων πιέσεων και διαμορφωμένων καταστάσεων», κρίθηκε «απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση του καθεστώτος προστασίας, μέσα από την επέκταση και επί το αυστηρότερον προστασία της ζώνης Α´ και τον ορισμό περιφερειακών ζωνών με σαφείς ρυθμίσεις προστασίας» όπως αναφερόταν και στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε.

Σήμερα ωστόσο, η Κυβέρνηση οδεύει σε παρεμβάσεις δια νέου Διατάγματος το οποίο ελπίζουμε να μην ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το βουνό.

Προθέσεις όπως η εκ νέου «ζωνοποίηση» της περιοχής προστασίας και η αναβάθμιση ισχύος του Κέντρου Υψηλής Τάσης-ΚΥΤ Αργυρούπολης, αφήνοντας μάλιστα «θολό» το ενδεχόμενο υπογειοποίησης, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες.

«Εκεί ψηλά στον Υμηττό, υπάρχει κάποιο μυστικό» έλεγε το γνωστό τραγούδι.

Εμείς απαιτούμε από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν κρύβει κανένα μυστικό για το μέλλον του ιστορικού βουνού και των όμορων Δήμων.


Αφήστε μια απάντηση