Σνακ που πρέπει να αποφεύγονται στην παραλία

  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD
  • Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • www.somaygies.gr

Σίγουρα πολλοί έχετε ακούσει ότι καλό θα ήταν να μην τρώμε και μετά πηγαίνουμε για κολύμπι. Τα σνακ που καταναλώνονται πριν πάτε στην θάλασσα αλλά και αυτά που καταναλώνετε στα διαλλείματα από το μπάνιο σας μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα. Φυσικά και υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σνακ που αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο αφυδάτωσης ή φουσκώματος ή τον κίνδυνο πνιγμονής.

Αλμυρά σνακ

Τα σνακ που είναι αρκετά αλμυρά ή οτιδήποτε έχει πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα καλό θα ήταν να μην επιλέγονται όταν πηγαίνετε στην παραλία. Μπορεί να είναι νόστιμα τέτοιου είδους εδέσματα αλλά ακριβώς επειδή περιέχουν περισσότερο νάτριο από αυτό που χρειάζεστε και αυξάνουν την ανάγκη για υγρά και τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Αποφύγετε λοιπόν σνακ όπως πατατάκια, κράκερ, γαριδάκια κλπ. Σκεφτείτε ότι η αφυδάτωση σε συνδυασμό με τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορεί να σας εξαντλήσει.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβεις ότι η ορθή συντήρησή τους διακυβεύεται όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά σε εκείνους που “βλέπει” αρκετά ο ήλιος. Έπειτα, είναι τρόφιμα που προκαλούν ζυμώσεις στο στομάχι σας με αποτέλεσμα το ανυπολόγιστο φούσκωμα. Καλό είναι να μην τα καταναλώνουμε και μετά να πηγαίνουμε για κολύμπι.

Όσπρια και μήλα

Οι σαλάτες οσπρίων μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά νόστιμες και θρεπτικές ενώ τα μήλα είναι από τα πιο συνηθισμένα “εύκολα” φρούτα που μπορούν να αξιοποιηθούν ως σνακ ακόμη και στην παραλία. Καλύτερα να αποφύγουμε και τις δύο επιλογές. Τα όσπρια προκαλούν πρήξιμο και θα νιώσετε ότι η κοιλιά σου κοντεύει να εκραγεί ενώ περιέχουν τη ραφινόζη, ένα σύνθετο σάκχαρο, που προκαλεί αέρια και φούσκωμα. Από την άλλη, τα μήλα δίνουν την ίδια αίσθηση καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπορούν να αντικατασταθούν με αποξηραμένα φρούτα.

Ανθρακούχα ποτά

Τα ροφήματα που περιέχουν ανθρακικό δεν ενδείκνυνται σε καμία των περιπτώσεων και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα αποφύγετε. Η ζέστη σε καθιστά όλο και πιο διψασμένο και το μόνο που καταφέρνει η συγκεκριμένη κατηγορία ποτών είναι να σας ξεδιψάσει παροδικά και έπειτα να διευρύνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη σας για ενυδάτωση. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που λαμβάνεται με τρομερή ευκολία και πολύ συχνά χωρίς καν να το καταλάβετε.

Λιπαρά τρόφιμα

Και αυτό γιατί ο οργανισμός επιβαρύνεται ιδιαίτερα με τη διαδικασία της πέψης, και εμφανίζονται συμπτώματα δυσπεψίας, υπνηλίας, δυσφορίας, αυξημένης εφίδρωσης μετά το γεύμα.

Παγωτό

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν κολυμπήσετε μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και δυσφορία και το παγωτό είναι ο κύριος ένοχος.

Φυσικοί χυμοί και ζαχαρούχα αναψυκτικά

Ενυδατωθείτε με νερό ή αθλητικά ποτά αντί για χυμούς φρούτων και ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες. Το περιεχόμενο αυτών των ποτών ασκεί πίεση στο εξωτερικό στρώμα του κοιλιακού τοιχώματος σας και αυτό σας φουσκώνει.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω θα μπορέσετε να απολαύσετε τα μπάνια σας στην παραλία χωρίς να ανησυχείτε για τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, τα οποία τα προκαλούν οι τροφές που αναφέραμε.

The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο “Σώμα Υγιές” (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,


Αφήστε μια απάντηση