Κόκκινα δάνεια : Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των μηνιαίων δόσεων

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλουν τις αιτήσεις οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κοροναϊό για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Οι δανειολήπτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Eιδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους κωδικούς του Taxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα εισοδήματος και περιουσίας, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, ώστε να προκύπτει η επιλεξιμότητα ή μη του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούση «διεθνώς υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού».

Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε τον τρόπο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την επιδότηση των κόκκινων δανείων για 9 μήνες, γνωστοποιώντας ότι «η πλατφόρμα αυτή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου». Επιπλέον, «μέσω της πλατφόρμας το κράτος επιδοτεί το δάνειο που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία» ανέφερε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι να προσέξετε

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, «οποιοσδήποτε έχει με κάποιο τρόπο πληγεί από την πανδημία» μπορεί να υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση, όπως και «οποιοσδήποτε έλαβε κάποιο επίδομα ή ευεργέτημα μέσα στην πανδημία». «Όλοι είναι δυνητικά επιλέξιμοι» υποστήριξε ο κ. Κουρμούσης, «εφόσον έχουν πληγεί από τον κοροναϊό».

Ως προς την επιδότηση, αυτή «καθορίζεται ανάλογα με το είδος του δανείου» τόνισε ο Γραμματέας, σημειώνοντας μάλιστα πως αν αυτή αφορά δάνειο που είναι «εξυπηρετούμενο, τότε η επιβράβευση είναι κατά 90%». Επιπλέον, «υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια» για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Η αίτηση, ωστόσο, είναι άμεση, καθώς απαντάται «σε μερικά λεπτά» εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, όπως και ότι αν «η απάντηση αν είσαι επιλέξιμος θα έρθει σε 15 μέρες».

Αναφορικά με την πρόσβαση στην πλατφόρμα, «αν όλοι αυτοί που έχουν πληγεί από την πανδημίας ενταχθούν, θα φτάσουν περίπου τις 300.000 αιτήσεις, αλλά θα πρέπει να ρυθμίσουν και τα κόκκινα τους δάνεια», επισήμανε ο κ. Κουρμούσης, μιλώντας στον Θέμα 104.6.

Ερωτηθείς, ωστόσο, για το ενδεχόμενο πλειστηριασμών, «αν δεν έχουμε μια επιδείνωση του κοροναϊού και τα πράγματα επανέλθουν στην κανονικότητα, θα ξεκινήσουν ξανά και οι πλειστηριασμοί» εκτίμησε ο Γραμματέας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους.

Η επιδότηση

Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ. Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο.

Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση