Εγκρίθηκαν οι ευρυζωνικοί δορυφόροι της Amazon για το Project Kuiper

Εγκρίθηκαν οι ευρυζωνικοί δορυφόροι της Amazon για το Project Kuiper

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έδωσε το «πράσινο φως» στην Amazon, για να αναπτύξει και να διαχειριστεί έναν σχηματισμό 3.236 δορυφόρων στο πλαίσιο του Project Kuiper.

Αυτό το έργο στοχεύει στην παροχή διαδικτυακής κάλυψης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και αποτελεί απάντηση στο Starlink της SpaceX.

Τον Ιούλιο του 2019, η Amazon είχε ζητήσει από την FCC την άδεια να εκτοξεύσει χιλιάδες δορυφόρους Low Earth Orbit  (χαμηλής τροχιάς), με σκοπό να βοηθήσει στην επέκταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Το έργο Starlink της SpaceX φαίνεται να είναι σε πιο προχωρημένη φάση, καθώς έχει ήδη εκτοξεύσει εκατοντάδες δορυφόρους και έχει ξεκινήσει ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα για τους καταναλωτές. Ωστόσο, η Amazon έχει δεσμευτεί να επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιήσει το Kuiper και να καλύψει τη Γη με προσιτή πρόσβαση στον διαδίκτυο.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε πέντε φάσεις. Σύμφωνα με την FCC, η Amazon πρέπει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των μισών δορυφόρων του Kuiper έως το 2026 και ολόκληρος ο σχηματισμός πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ έως τις 30 Ιουλίου 2029.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του Kuiper θα προωθήσει το δημόσιο συμφέρον, εγκρίνοντας ένα σύστημα σχεδιασμένο για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας στους καταναλωτές, την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις», έγραψε η FCC.

Επιπλέον, η Amazon αναφέρει ότι θα απομακρύνει τους δορυφόρους του Kuiper εντός 355 ημερών μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους αντί για 25 χρόνια που προβλέπει το πρότυπο της NASA.

ΠΗΓΗ: BusinessInsider

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη