«Επανεισαγωγή» απειλούμενου είδους αετών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την πιο επιτυχημένη «επανεισαγωγή» είδους αρπακτικού πτηνού, το οποίο είχε εξαφανισθεί από την Ουαλλία, κατέγραψε η μη κερδοσκοπική φιλοζωική οργάνωση Natural England. Τον Ιούλιο του 1990, 13 ψαλιδιάρηδες αετοί είχαν μεταφερθεί με πτήση της British Airways από την Ισπανία στην Ουαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Τσίλτερνς. Τριάντα χρόνια αργότερα, περισσότερα από 2.000 ζευγάρια αετών ακμάζουν στην Ουαλλία, αλλά και σε σχεδόν όλες τις κομητείες της Αγγλίας, επιδεικνύοντας τη χαρακτηριστική ψαλιδωτή ουρά τους, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Η επιτυχής επανεισαγωγή του απειλούμενου είδους έκανε τον επικεφαλής της Natural England να εκφράσει την αισιοδοξία του για επανάληψη του φιλόδοξου πειράματος με άλλα απειλούμενα είδη.

Το περασμένο έτος, η οργάνωση έλαβε την άδεια για εισαγωγή πέντε θαλασσαετών στη Νήσο του Γουάιτ, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμου προγράμματος αναπαραγωγής και επανεμφάνισης του σχεδόν εξαφανισμένου είδους στην Αγγλία, μετά την επιτυχημένη εισαγωγή του στη Σκωτία. Ο επικεφαλής της Natural England, Τόνι Τζούνιπερ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εισαγωγή των πέντε θαλασσαετών στη Νήσο του Γουάιτ θα είναι επιτυχημένη, ενώ, σύμφωνα με δεδομένα των συσκευών παρακολούθησης γεωγραφικής θέσης που έχουν τοποθετηθεί στα αρπακτικά, οι πέντε θαλασσαετοί έχουν ήδη επεκτείνει την ακτίνα δράσης τους πάνω από την κομητεία της Οξφόρδης και το Λονδίνο. Σχέδια για εισαγωγή άλλων πτηνών, όπως πελαργοί, αλλά και θηλαστικών, όπως κάστορες, βρίσκονται στα τελικά στάδια. Η θήρα και η συλλογή αυγών τούς τελευταίους αιώνες απείλησαν με εξαφάνιση τους ψαλιδιάρηδες αετούς, με ελάχιστα ζευγάρια να έχουν απομείνει στην κεντρική Ουαλλία. Το είδος ανέκαμψε σταδιακά μετά την εισαγωγή των 13 πρώτων πτηνών από την Ισπανία, το 1990. Σήμερα, γενικά, ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 10.000.

Πηγή: www.kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση