Εννέα φυσικοί τρόποι να αποφεύγουμε την πρωινή ημικρανία

Ένα από τα πιο συχνά μοτίβα πονοκεφάλου που εμφανίζουμε όλοι είναι να πηγαίνουμε για ύπνο νιώθοντας μια χαρά και το επόμενο πρωί να ξυπνάμε με έναν απροσδόκητο, έντονο πονοκέφαλο. Η πρωινή ημικρανία είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο φαινόμενο, επειδή φαίνεται σαν τίποτα το περίεργο να μην είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ ή τις ώρες που κοιμόμασταν ώστε να δικαιολογηθεί μια ημικρανία.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει; Πώς μπορούμε να το προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να μη μας χαλάσει τη μέρα; Αν και αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο ο πρωινός πονοκέφαλος και η ναυτία που τον συνοδεύει, υπάρχουν τουλάχιστον 4 θεωρίες που επιχειρούν να τον εξηγήσουν.

– Ο ύπνος μας δεν είναι τόσο καλός όσο νομίζουμε: Οι συχνές αφυπνίσεις τη νύχτα δημιουργούν ύπνο κακής ποιότητας με αποτέλεσμα τον πονοκέφαλο.

– Ο πονοκέφαλος της ημέρας επανέρχεται: Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν είχατε πονοκέφαλο την προηγούμενη μέρα και πήρατε κάποιο φάρμακο, η δράση του περνά μετά από κάποιες ώρες και ο πονοκέφαλος μπορεί να επανέλθει. Η στέρηση της καφεΐνης επίσης είναι ένας συχνός λόγος εμφάνισης πρωινής ημικρανίας. Αν είναι 9 το πρωί και ο εγκέφαλος περιμένει τον καφέ από τις 8, μπορεί να δημιουργηθεί πονοκέφαλος από αυτή την καθυστέρηση.

– Έχουμε ξεμείνει από φυσικά αναλγητικά έως το πρωί: Ο διακεκομμένος ή κακός ύπνος δεν επιτρέπει την απελευθέρωση φυσικών αναλγητικών.

– Επεξεργαζόμαστε ακόμα το χθεσινό στρες: Αυτό έχει αποδειχθεί και από έρευνες που εστιάζουν σε ένα παρόμοιο φαινόμενο – στην κρίση ημικρανίας την πρώτη μέρα των διακοπών. Ο εγκέφαλός μας ακόμα δεν έχει ξεφύγει από το καθημερινό στρες και προκαλείται πονοκέφαλος την επομένη.

9 τρόποι να αποφύγουμε το μοτίβο της πρωινής ημικρανίας

Θέστε τον ύπνο ως προτεραιότητα

Κοιμηθείτε και ξυπνήστε τις ίδιες ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρα είναι δροσερή και ήσυχη. Περιορίστε την έκθεσή σας σε οθόνες και σε φως λίγες ώρες πριν από τον ύπνο.

Προσδιορίστε τους στρεσογόνους παράγοντες και περιορίστε τους

Μπορεί να μην έχετε την ίδια απόκριση με την πλειοψηφία σε μια εργασιακή σύγκρουση, σε ένα θρίλερ και σε ένα οικονομικό πρόβλημα. Αυτό είναι που χρειάζεται να προσδιορίσετε. Φτιάξτε μια λίστα με ό,τι σας στρεσάρει. Αδειάστε τον εγκέφαλό σας από το στρες πριν την ώρα του ύπνου: γράψτε για ποια πράγματα είστε ευγνώμονες και τι σας κάνει ευτυχισμένους.

Δοκιμάστε τη μελατονίνη πριν τον ύπνο

Επισκεφθείτε έναν γιατρό και ρωτήστε τον αν μπορείτε να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα μελατονίνης, ειδικά σε περίπτωση που ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα και την επόμενη μέρα έχετε πονοκέφαλο, ναυτία και νιώθετε κόπωση.

Μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις συγκρούσεις

Κανείς μας δεν λατρεύει και δεν επιζητά συνεχώς τη σύγκρουση. Μπορείτε είτε να την αποφύγετε, είτε να μάθετε από αυτή. Ο εγκέφαλός σας δεν πρέπει να συνεχίζει να επεξεργάζεται τα προβλήματα αυτά μία και δύο μέρες μετά, γιατί αυτή η απώλεια ξεκούρασης προκαλεί πονοκέφαλο.

Καταναλώστε καφεΐνη προσεκτικά ή και καθόλου

Μην καταναλώνετε οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη 6 ώρες πριν τον ύπνο. Αν δεν θέλετε να σταματήσετε εντελώς την κατανάλωση καφέ, μην αργείτε το πρωί να πάρετε την πρώτη σας κούπα.

Φάτε ένα ελαφρύ βραδινό σνακ

Βεβαιωθείτε όμως ότι το σνακ σας δεν θα μετατραπεί σε ολόκληρο γεύμα. Συνήθως, είναι καλύτερο να μην τρώμε καθόλου λίγο πριν τον ύπνο, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί το πεσμένο σάκχαρο κατά τη διάρκεια του ύπνου να συνεισφέρει στις πρωινές ημικρανίες.

Χτίστε ένα σύστημα άμυνας κατά του στρες

Η ζωή είναι γεμάτη στρες και το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να το αποφύγουμε εντελώς. Γι’ αυτό, βρείτε τρόπους να αμύνεστε από αυτό: βόλτες, εκδρομές, φίλοι, ένα καλό βιβλίο, σεξ, γέλιο, παρέα με τα κατοικίδια, τέχνη, γιόγκα.

Αποδεχτείτε ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε

Κάποια από αυτά είναι οι άλλοι άνθρωποι, ο καιρός, ο χρόνος και η παγκόσμια κρίση. Ελέγξτε ό,τι μπορείτε και μην ανησυχείτε για τα άλλα.

Ενυδατωθείτε συνεχώς

Το πρωί ξυπνάμε με στεγνό στόμα, επειδή όλο το βράδυ ο οργανισμός μας χωνεύει το φαγητό και τα υγρά και επίσης εκπνέουμε την υγρασία του σώματός μας. Η πρωινή αφυδάτωση είναι λόγος πονοκεφάλου πολλές φορές και ένα σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα αν έχουμε καταναλώσει και αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.


Αφήστε μια απάντηση