Sony Xperia 1 m2: Το review

Η Sony στα smartphones έχει να προσφέρει πάντα κάτι το διαφορετικό. Δεν ακολουθεί τα trends άλλων κατασκευαστών, έχει την δική της φιλοσοφία και και μπορεί αρκετές φορές αυτή να μην ανταποκρίνεται στα θέλω των πολλών ξεχωρίζει όμως σαν εταιρεία με την απόφασή της να δημιουργεί κινητά όπως εκείνη τα έχει οραματιστεί. Το Sony Xperia 1 Mark II είναι ένα flagship smartphone που θέλει και καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Προικισμένο με ξεχωριστές λειτουργίες και χαρακτηριστικά, έχει κερδίσει ήδη μια θέση στην καρδιά μου και σίγουρα θα μου λείψει όταν το αποχωριστώ μετά από αυτό το βίντεο.

Το ότι το αγάπησα όμως εγώ, σημαίνει ότι τα κάνει και όλα καλά; Αυτό θα το ανακαλύψετε μαζί μου.

Sony Xperia 1 mark II Techblog review

Sony Xperia 1 m2: Το review

Πέρισυ ηταν που η Sony ξεκίνησε δειλά να αλλάζει στα smartphones παρουσιάζοντας το Xperia 1 (review), το πρώτο με οθόνη OLED 4K. Ήταν ένα ξεχωριστό όσο και μέτριο σε επιδόσεις flagship smartphone. Και εδώ το Xperia 1 Mark II μέτριο ίσως το χαρακτηρίσετε σε κάποια σημεία είναι όμως καλύτερο από το περσινό μοντέλο και σίγουρα μας προετοιμάζει για την πραγματική ναυαρχίδα της Sony για φέτος, το αναμενόμενο Xperia Pro.

Ένα smartphone που σύμφωνα με την εταιρεία προορίζεται για επαγγελματίες φωτογράφους και λάτρεις της βιντεοσκόπησης με τεχνολογίες εμπευσμένες από τις φωτογραφικές μηχανές Sony Alpha αλλά και τις κινηματογραφικές κάμερες Cine Alta. Και πως να μην είναι έτσι όταν με τα δυο ειδικά σχεδιασμένα applications Photo Pro και Cinema Pro αποκτάτε τον πλήρη έλεγχο της κάμερας του κινητού σας τόσο στις φωτογραφίες όσο και στο βίντεο.

Sony Xperia 1 mark II Techblog review

Στα παραπάνω προσθέστε την υπέροχη οθόνη OLED 4K HDR με κινηματογραφικό κάδρο 21:9 και διαγώνιο 6.5 ιντσών – καλιμπραρισμένη για να απεικονίζει τα χρώματα όπως ακριβώς έχει φανταστεί ο δημιουργός των βίντεο – μαζί με τα ζυγισμένα στερεοφωνικά ηχεία αλλά και την πιστοποίηση Hi-Resolution Audio τόσο ενσύρματα με το headphone jack όσο και ασύρματα και έχετε ένα ολοκληρωμένο πακέτο διασκέδασης στην παλάμη του χεριού σας.

Μην ξεχάσω και την συμβατότητα με το ασύρματο χειριστήριο DualShock 4 για να παίζετε Android games με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει στο PlayStation 4. Sony είσαι!

Σχεδιασμός – κατασκευή – ποιότητα

Σχεδιαστικά το Xperia 1 Mark II φωνάζει ότι είναι Sony, θα το χαρακτήριζα συντηριτικό αλλά σίγουρα γνώριμο με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, Gorilla Glasss 6 μπροστά πίσω και αδιαβροχοποίηση IP65 και IP68. Το σχήμα τους είναι εντελώς “σοκοφρετέ” λόγο του μακρόστενου κάδρου 21:9 της οθόνης. Τα bezzel είναι λεπτά και στο πάνω μέρος αγκαλιάζουν την selfie κάμερα και το LED ειδοποιήσεων.

Sony Xperia 1 mark II Techblog review

Αυτό που μας ξένισε είναι ή ύπαρξη υποδοχής για μια μόνο κάρτα SIM – υποστηρίζει 5G – και λίγο η θέση της κάμερας που καμιά φορά καλύπταμε με το δάκτυλό μας τον φακό ultrawide. Αυτό που μας άρεσε είναι το dedicated camera button με τα δυο στάδια πίεσης, στο πρώτο κάνει focus στο δεύτερο τραβάει τις φωτογραφίες. Αυτό που μας ενθουσίασε είναι ο αναγνώστης δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι μέσα στο power button, είναι ο ταχύτερος και πιο ακριβής που έχω δοκιμάσει σε αυτό το σημείο.

Εσωτερικός κόσμος

Το Xperia 1 Mark II έρχεται με επεξεργαστή Snapdragon 865, RAM 8GB, ενσωματωμένη μνήμη 256GB, τριπλή κάμερα 12 Megapixel με φακούς Zeiss, selfie 8 Megapixel και μπαταρία 4000 mAh με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης. Τα στερεοφωνικά ηχεία είναι τοποθετημένα μπροστά και έχουν ήχο Dolby Atmos. Σε συνδιασμό με την λειτουργία “Δυναμική Δόνηση” προσφέρουν μια πιο συναρπαστική εμπειρία θέασης.

Sony Xperia 1 mark II Techblog review

Οθόνη

Η οθόνη του 6.5 ιντσών τεχνολογίας OLED ξεχειλίζει από pixel χάρη στην ανάλυση 4K και ξεχωρίζει αποδίδοντας πολύ καλό κοντράστ, εντυπωσιακή οξύτητα αλλά και υψηλή ακρίβεια χρώματος. Με την αναλογία πλευρών 21:9 θα μπορείτε να βλέπετε νέες ταινίες και σειρές του Netflix χωρίς τις ενοχλητικές μαύρες μπάρες ενώ με την επιλογή “λειτουργία δημιουργού” θα αναπαράγονται πιστά τα χρώματα όπως τα έχει φανταστεί ο δημιουργός του έργου που παρακολουθείτε.

Κάμερα

Η συσκευή έχει σύστημα με τριπλή κάμερα από 12 Megapixel η κάθε μια και αισθητήρα 50% μεγαλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο για τον wide. Οι φωτογραφίες από το βασικό αισθητήρα είναι πολύ καλές και με άφησαν ικανοποιημένο. Τις περισσότερες τις τράβηξα χρησιμοποιώντας την κλασσική εφαρμογή της κάμερας με τις αυτόματες ρυθμίσεις μιας και αυτό είναι που θα κάνεις στην καθημερινότητά σου είσαι δεν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος. Αυτόματες ρυθμίσεις έχει και η εφαρμογή Photo Pro αλλά πιστέψτε με, δεν θα ανοίγεις αυτή την εφαρμογή για να τραβάς auto αλλά για να έχεις τον πλήρη έλεγχο όλων των παραμέτρων της κάμερας όπως ταχύτητα κλείστρου, έκθεση, ISO και ισσοροπία λευκού μέσα από ένα επαγγελματικό μενού θυμίζει αυτό των φωτογραφικών μηχανών Sony Αlpha.

Sony Xperia 1 mark II Techblog review

Αν θέλεις το το πιο εξελιγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης σε κάμερα smartphone και burst mode με 20 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο μαζί με face detection και Eye detection που αναγνωρίζει ανθρώπους και κατοικίδια για να τους έχεις διαρκώς εστιασμένους, επιλέγεις Xperia 1 Mark II. Αν θέλεις τρελό ψηφιακό ζουμ και night mode για φωτογραφίες στο σκοτάδι πας σε άλλα μοντέλα smartphone του ανταγωνισμού. Το Mark II θα σε χαλάσει. Μου άρεσε το ultrawide αν και τα χρώματα δεν μου φαίνονται τόσο κορεσμένα, θα ήθελα καλύτερο HDR στις φωτογραφίες μου και το macro που να μην θολώνει το θέμα μου όταν πλησιάζω πολύ κοντά την κάμερα.

Video

Τις ίδιες πλούσιες επιλογές για να φέρεις την κάμερα ακριβώς στα μέτρα σου σε manual mode έχει και η εφαρμογή Cinema Pro που παρέχει την δυνατότη λήψης βίντεο έως 4K με 60fps (59,94 για να είμαστε ακριβής!) αλλά μόνο σε 21:9. Αν θέλεις 4K σε 16:9 θα πρέπει να επιλέξεις την κλασσική εφαρμογή της κάμερας. Αυτό που ξεχώρισα και μου άρεσε εδώ – εκτός από την δυνατότητα να επιλέξω ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά frame rates αλλά και χρωματικά φίλτρα – ήταν ο έλεγχος της εστίασης δύο προεπιλεγμένων σημείων που ορίζεις εσύ και μπορείς να εφαρμόσεις μετά κατά την διάρκεια λήψης βίντεο. Καλοδεχούμενη και η επιλογή για λήψη βίντεο 1:1 – τατράγωνο – μέσα από το απλό κάμερα app.

Selfie

Πάμε στην selfie, αυτή έχει αισθητήρα 8 Megapixel και δεν θα έλεγα ότι είναι το δυνατό σημείο του κινητού. Δεν θα σε απογοητεύσει όμως παραμένει με μέτρια επίπεδα με τις portrait να μην είναι καλές και το λήψη βίντεο να φτάνει μέχρι την ανάλυση Full HD.

Ας μην θυμηθώ το κουμπί για την εναλλαγή από την κυρίως στην selfie camera που δεν βολέυει εκεί που βρίσκεται.

Sony Xperia 1 mark II Techblog review

Μπαταρία

Όλα τα παραπάνω τα τροφοδοτεί μια μπαταρία χωρητικότητας 4000 mAh. Η διάρκεια ζωής της μετά από μια πλήρη φόρτιση μου έφτανε για μια γεμάτη μέρα βαριάς χρήσης. Mε τον παρεχόμενο φορτιστή 18W φορτίζει αργά – θέλει 1 ώρα και 50 λεπτά από άδεια.

UI

Το Xperia 1 Mark II τρέχει Android 10 με το ανανεωμένο UI της Sony το οποίο έχει απαλαχθεί από το περιτό και βαρύ bloatware. Το split screen με ταυτόχρονα δυο εφαρμογές στην οθόνη 21:9 είναι εξαιρετικό τόσο σε portrait όσο και σε landscape mode. Κλασσικά υπάρχει και η λειτουργία sidesense που ενεργοποιείται με διπλό tap στο πλάι της οθόνης.

Το Sony Xperia 1 m2 κυκλοφορεί στη χώρα μας με τιμή 1199 ευρώ και θα το βρείτε στα Sony Center Ελλάδας.

Sony Xperia 1 m2: Το reviewTechblog.gr

Κώστας Βλαχάκης