Κι όμως τα χρυσόψαρα φλερτάρουν!

Perierga.gr - Κι όμως τα χρυσόψαρα φλερτάρουν!

Το χρυσόψαρο αποτελεί ένα αγαπημένο είδος κατοικίδιου. Εάν αφιερώσετε αρκετό χρόνο κοιτάζοντας το χρυσόψαρο στο ενυδρείο, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε πράγματα για τη συμπεριφορά τους – ιδίως για τον τρόπο που αντιδρούν στις κινήσεις των άλλων ψαριών στο νερό. Ακόμα και όταν ένα χρυσόψαρο δεν κοιτάζει ένα άλλο, φαίνεται ότι μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία του άλλου και να ακολουθήσει τη διαδρομή του.

Αυτό λοιπόν το πετυχαίνουν χάρη σε μια ειδική σειρά αισθητηρίων οργάνων κατά μήκος της πλευράς των χρυσόψαρων που είναι γνωστή ως πλευρική γραμμή. Μέσω των αισθητηρίων τα χρυσόψαρα ανιχνεύουν ρεύματα και κυματισμούς που τους προειδοποιούν για κινήσεις και δραστηριότητες που γίνονται σε κοντινή απόσταση. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έτσι ακολουθούν το ένα το άλλο με μεγάλη ακρίβεια. Η πλευρική γραμμή είναι και ένα εργαλείο επικοινωνίας για τα ψάρια αλλά και ένα μέσο προστασίας τους από τους αντιπάλους, καθώς βοηθά στην ανίχνευση πιθανών εχθρών. Εάν το ρεύμα είναι αρκετά ισχυρό – προφανώς πολύ ισχυρό για να δημιουργηθεί από κάποιο άλλο χρυσόψαρο – τότε το χρυσόψαρο καταλαβαίνει ότι πρέπει να κολυμπήσει πολύ γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση για να αποφύγει κάποιο μεγαλύτερο ψάρι.

Είναι ενδιαφέρον ότι το χρυσόψαρο μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τις πλευρικές τους γραμμές ως μέσο για να φλερτάρει με τα άλλα ψάρια. Τα χρυσόψαρα δημιουργούν παιχνιδιάρικους κυματισμούς στο νερό προσκαλώντας τα υπόλοιπα ψάρια του είδους για μια ξεχωριστή επικοινωνία!

No votes yet.
Please wait…

Αφήστε μια απάντηση