Αντίδραση της Αυστραλίας και κινητοποίηση της ομογένειας για την Αγία Σοφία

Αντίδραση της Αυστραλίας και κινητοποίηση της ομογένειας για την Αγία Σοφία

Καταιγιστικές είναι οι αντιδράσεις της ομογένειας στην Αυστραλία για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η κυβέρνηση του Σκoτ Μόρισον έχει δεχθεί πλήθος επιστολών από ομογενειακές οργανώσεις οι οποίες ζητούν να καταδικάσει την tουρκική απόφαση.

Μεταξύ αυτών που έγραψαν στον Αυστραλό πρωθυπουργό είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης, Στέλιος Αγγελοδήμου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης και πολλοί φορείς και σωματεία σε ολόκληρη την Αυστραλία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ότι «η Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας για πολλούς.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η Αυστραλία επιθυμεί η Αγία Σοφία να παραμείνει ανοικτή για όλο τον κόσμο».

Αντιδρώντας άμεσα στην τουρκική απόφαση η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον «καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ενώ με επιστολή της στον Έλληνα πρωθυπουργό επικροτεί την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης και συμπαρίσταται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος».

Στην επιστολή της προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό η Κοινότητα επισημαίνει «τη σημασία και το συμβολικό ρόλο της Αγίας Σοφίας και καλεί την κυβέρνηση να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε τζαμί ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα έντεκα σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας «καλούν όλους τους Αυστραλούς Βουλευτές Ελληνικής καταγωγής σε Πολιτειακό και Ομοσπονδιακό επίπεδο σε όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας να εκφράσουν την αγανάκτηση τους και να ζητήσουν την άμεση επέμβαση των πολιτικών τους κομμάτων ζητώντας από την Τουρκική Κυβέρνηση να αναθεώρηση την απόφαση της».

Δράση ανέλαβαν και ομογενείς ομοσπονδιακοί βουλευτές οι οποίοι επίσης ζητούν από τον Αυστραλό πρωθυπουργό να προβεί σε καταδίκη της απόφασης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάμεσά τους ο Εργατικός ομοσπονδιακός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς ως βουλευτής στην έδρα Αδελαΐδας όπου εκλέγεται:
«Ζητάμε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να παροτρύνει τον πρόεδρο Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του και να επαναφέρει την Αγία Σοφία ως μουσείο για τους ανθρώπους κάθε πίστης και κουλτούρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε και η ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος κα. Μαρία Βαμβακινού για την απόφαση των τουρκικών Αρχών που χωρίς διαβούλευση με την ΟΥΝΕΣΚΟ να αλλάξουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Η κ. Βαμβακινού δηλώνει την πλήρη συμφωνία και αλληλεγγύη της με την δήλωση της γενικού διευθυντή της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Audrey Azoulay, ότι: «Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και μοναδική κατάθεση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας κατά τους αιώνες. Η θέση της σαν μουσείο αντικαθρεφτίζει την παγκόσμια κληρονομιά της, και την καθιστά δυνατό σύμβολο για διάλογο».

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση