Τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε στον Κυρ. Μητσοτάκη η «Επιτροπή Πισσαρίδη» (video)

Τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε στον Κυρ. Μητσοτάκη η «Επιτροπή Πισσαρίδη» (video)

Τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό η λεγόμενη «Επιτροπή Πισσαρίδη». Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κεντρικός στόχος μεταξύ άλλων είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εργασίας.

Ενίσχυση της παραγωγικότητας, αύξηση των εξαγωγών, στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία αποτελούν τους βασικούς άξονες των προτάσεων της επιτροπής σοφών υπό τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Έχω δει ότι πολλές από τις προτάσεις -όχι όλες κατ’ ανάγκη- αλλά πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης κινούνται στη γραμμή -όχι απλά των δικών μας προγραμματικών δηλώσεων- αλλά και δράσεων που έχουμε ήδη δρομολογήσει,  αλλά προφανώς αυτό είναι ένα πυκνό σχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον ίδιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και θέτει στόχους οι οποίοι εφόσον μπορέσουμε να τους πετύχουμε, θα μιλάμε πράγματι για μια μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο θα είναι πυξίδα και εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων

* βοήθεια σε ανέργους για επανένταξη στην αγορά εργασίας
* επέκταση του συστήματος μητρικής άδειας και στους πατέρες
* φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν σε εισηγμένες ελληνικές εταιρείες
* παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις & εξαγορές εταιρειών
* δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση

Το Σχέδιο αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, όταν θα υπάρχει και μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία είναι προϊόν μελέτης της Επιτροπής Πισσαρίδη με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και μέλη τους Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ & καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ) Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ).

Από την «Επιτροπή Πισσαρίδη» στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι κ.κ.: Χριστόφορος Πισσαρίδης, Δημήτρης Βαγιανός, Νίκος Βέττας και Κώστας Μεγήρ.

Από την κυβέρνηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού.

Επίσης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Θανάσης Σαββάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση