Ο κομήτης Νeowise πάνω από τα Μετέωρα

Perierga.gr - Ο κομήτης Νeowise πάνω από τα Μετέωρα

Κόβει την ανάσα το στιγμιότυπο που κατέγραψε ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης με τον κομήτη Neowise να περνάει πάνω από τα Μετέωρα τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ο C/2020 F3, όπως είναι γνωστός επίσημα, θα περάσει ξανά από τη… γειτονιά μας μετά από χιλιετίες, οπότε το θέαμα είναι μοναδικό κυριολεκτικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κομήτης προέρχεται από τα πιο μακρινά και παγωμένα μέρη του Ηλιακού συστήματος, με το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας να αναμένεται στις 22 Ιουλίου. Η απόστασή του, δε, των 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, θεωρείται ασφαλής.

Ο διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων κομήτης πέρασε στις 3 Ιουλίου το περιήλιό του, επιβιώνοντας από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, και, καθώς επιστρέφει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος το Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, ήταν έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στο σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωινό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

Στην Ελλάδα είναι ορατός με γυμνό μάτι στα βορειοανατολικά, γύρω στις 03:30 με 4 το ξημέρωμα.

Πηγή: In.gr

No votes yet.
Please wait…

Αφήστε μια απάντηση