Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βάζει τέλος στον 5G εξοπλισμό της Huawei

Μετά από το ban των Huawei και ZTE από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μία ακόμα μεγάλη χώρα αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία της με τη Huawei, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον εξοπλισμό 5G.

Με μία απόφαση που υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό Boris Johnson, μετά από τη σύσκεψη που είχε με το National Security Council (NSC), οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα θα απαγορεύεται να αγοράζουν ή να χρησιμοποιούν 5G εξοπλισμό της Huawei από τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, όλος ο εξοπλισμός που ήδη υπάρχει στη χώρα θα πρέπει να αφαιρεθεί έως το 2027.

Ο Υφυπουργός Oliver Dowden δήλωσε:

Βλέπαμε ξεκάθαρα από την αρχή ότι οι κινέζοι προμηθευτές Huawei και ZTE θεωρούνταν αρκετά επικίνδυνοι. Το NCSC ανέφερε τώρα στους υπουργούς ότι έχουν αλλάξει σημαντικά την αξιολόγηση ασφαλείας για την παρουσία της Huawei στο δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργείται γύρω από την αλυσίδα εφοδιασμού της Huawei, το Ηνωμένο Βασίλειο δε μπορεί πλέον να είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του μελλοντικού εξοπλισμού 5G της Huawei. Ο καλύτερος τρόπος να ασφαλίσουμε τα δίκτυα μας είναι οι πάροχοι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν νέο εξοπλισμό από τη Huawei για τη δημιουργία δικτυών 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απάντηση της Huawei UK ήταν άμεση, με την εταιρεία να δηλώνει:

Αυτή η απογοητευτική απόφαση είναι κακή είδηση για οποιονδήποτε χρήστη κινητού τηλεφώνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απειλεί να μεταφέρει τη Βρετανία σε μία αργή ψηφιακή λωρίδα, να ανεβάσει τους λογαριασμούς και να εμβαθύνει το ψηφιακό χάσμα. Αντί να “αναβαθμιστεί”, η κυβέρνηση αποφασίζει να υποβαθμιστεί και τους παροτρύνουμε να επανεξετάσουν την απόφαση τους. Παραμένουμε σίγουροι ότι οι νέοι περιορισμοί των ΗΠΑ δε θα επηρεάσουν την ανθεκτικότητα ή την ασφάλεια των προϊόντων που προμηθεύουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δυστυχώς, το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολιτικοποιηθεί και πρόκειται για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και όχι για την ασφάλεια των χρηστών. Τα τελευταία 20 χρόνια η Huawei έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός καλύτερου δικτύου για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως υπεύθυνη επιχείρηση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας, όπως κάναμε πάντα.

Θα πραγματοποιήσουμε μία λεπτομερή ανασκόπηση του τι σημαίνει σήμερα η ανακοίνωση για την επιχείρηση μας και θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξηγήσουμε πως μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε σε ένα καλύτερο δίκτυο για τη Βρετανία.

Πηγή

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βάζει τέλος στον 5G εξοπλισμό της HuaweiTechblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης