Ελλάδα – Κύπρος: Κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Ελλάδα – Κύπρος: Κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά η Τουρκική επιθετικότητα εναντίον Ελλάδας και Κύπρου συζήτησαν διεξοδικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, στην πρώτη εκ του σύνεγγυς συνάντησή τους στην Αθήνα μετά την άρση των μέτρων της Πανδημίας.

«Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας σημαίνει την ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις. Ενωμένη και αποφασισμένη η Ευρώπη πλέον οφείλει να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και οι δύο χώρες μας αυτό που επιδιώκουμε είναι τον καλόπιστο διάλογο, την ειρήνη, την σταθερότητα στην περιοχή. Δεν είμεθα εμείς που προκαλούμε τον οποιονδήποτε. Αντίθετα, προκαλούμεθα μέσα από έκνομες ενέργειες και δεν προκαλούμεθα απλώς, η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η Ευρώπη», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τέμενος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε αποστομωτική απάντηση.

«Τα μνημεία τελικά δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται. Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και τους ξεπερνά όλους, μας ξεπερνά όλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «απέναντι σε αυτήν την αχρείαστη, μικρόψυχη πρωτοβουλία της Τουρκίας, η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα»

Νωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η επίσκεψή σας, όμως, πραγματοποιείται και στη βαριά σκιά της πρόσφατης απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού, διχάζοντας ανεπίτρεπτα την περιοχή μας», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Tο απόγευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Έστω και αργά άρχισε η διαδικασία των κυρώσεων», σχολίασε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Όλος ο πολιτισμένος κόσμος, ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις, οφείλει να αντιδράσει τώρα ώστε να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη απόφαση, που είναι και προσβλητική και προκλητική από την πλευρά του κ. Ερντογάν», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

«Βέβαια λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό», είπε από το Ηράκλειο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε μια ανένδοτη συμμαχία κομμάτων για αυτά που έρχονται, οι τρεις επόμενοι μήνες είναι επικίνδυνοι», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση