Philip Morris: Η απόφαση της FDA για το IQOS και το σχέδιο για τον Παπαστράτο

«Ο Παπαστράτος δεν παράγει μόνο για την ελληνική αγορά. Εξάγει και μεγάλες ποσότητες.

Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και έχουμε τη δέσμευση να τη διατηρήσουμε. Οι επενδύσεις θα επεκταθούν εφόσον αυξηθούν και οι όγκοι παραγωγής».

Με τα λόγια αυτά ο Ανδρέας Καλατζόπουλος, CEO, Philip Morris International, δεσμεύτηκε για συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος στην Ελλάδα. Επισημαίνοντας ότι «η στρατηγική μας είναι, ανάλογα με την πορεία του IQOS στις αγορές, να μετατρέπουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε smoke free product εργοστάσια. Δεν προβλέπεται να χτίσουμε νέες εγκαταστάσεις».

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, εξ αφορμής της αδειοδότησης του IQOS από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product, ο κ. Καλατζόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση για τη δημόσια υγεία «Όχι μόνο γιατί το θερμαινόμενο προϊόν καπνού, IQOS είναι το πρώτο προϊόν που αδειοδοτείται στις ΗΠΑ με τον χαρακτηρισμό «Διαφοροποιημένου κινδύνου», αλλά και γιατί η απόφαση αυτή απαντάει ερωτήματα που πλανώνται στον αέρα πολύ καιρό, σε πολλές μεριές του κόσμου.

 

Δεν είναι όλα τα προϊόντα καπνού ίδια. Άρα δεν μπορεί να ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο. Το IQOS για παράδειγμα δεν καίει αλλά θερμαίνει τον καπνό. Αυτό είναι μια θεμελιώδης διαφορά με τα τσιγάρα.

Η απόφαση του FDA είναι μια συμπληρωματική απόδειξη από έναν από τους σοβαρότερους οργανισμούς παγκοσμίως και βάζει και ένα τέλος σε αυτή την κατά κάποιο τρόπο ιδεολογική διαμάχη που υπάρχει. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα διαφορετικό διάλογο με τις κυβερνήσεις και τους φορείς δημόσιας υγείας παγκοσμίως για να δούμε με ποιον τρόπο και πόσο γρήγορα θα φέρουμε αυτά τα προϊόντα στους καταναλωτές».

Η Dr. Moira Gilchrist, Vice President, Strategic & Scientific Communications, Philip Morris International

Ανέφερε πως όλα τα προϊόντα καπνού δημιουργούν ένα περιβάλλον ρίσκου. Τα προϊόντα που καίνε τον καπνό έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Τα υπόλοιπα έχουν ένα εύρος επικινδυνότητα.

Τώρα όμως οι εναλλακτικές λύσεις του τσιγάρου, της καύσης του καπνού, πρέπει να καλύπτουν κάποιες προϋποθέσεις= να είναι κατάλληλες για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.  Να είναι επωφελή για τον πληθυσμό στο σύνολό του.

Ανέφερε ότι το καλύτερο για έναν καπνιστή είναι να διακόψει το κάπνισμα τελείως. «Δυστυχώς 9 στους 10 θα συνεχίσουν να καπνίζουν. Είναι σημαντικό να έχουν μια καλύτερη εναλλακτική. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια λύση. Τα έχουμε και εμείς στο πορτφόλιο μας. Αυτό που βλέπουμε όμως σε όλο τον κόσμο είναι ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών συνεχίζουν να κάνουν διπλή χρήση (και τσιγάρο και ηλεκτρονικό). Δεν κάνουν αυτό που λέμε πλήρη μεταστροφή.  Άρα από πλευρά «μείωσης της βλάβης» αυτό δεν είναι το ιδανικό. Για το IQOS έχουμε στοιχεία ότι το 70% που το χρησιμοποιούν κάνουν αποκλειστική χρήση.

Το στοίχημα είναι να πείσουμε τους καπνιστές να εγκαταλείψουν την καύση τελείως, όποιο smoke-free προϊόν και εάν επιλέξουν».

Οι στόχοι

Σχετικά με τους στόχους της εταιρείας ο κ. Καλατζόπουλος ανέφερε ότι:

«10% του όγκου μας και είναι περισσότερο από 20% των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2020 και προέρχεται από τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS.

Ο στόχος είναι 38-40% των εσόδων μας να έρχονται από αυτά τα προϊόντα μέχρι το 2025

Στόχος είναι να κατασκευαστούν 90-100 δις θερμαινόμενες ράβδοις καπνού μέχρι το 2021

Σήμερα περίπου 11 εκ. έχουν κάνει την αλλαγή στο νέο προϊόν της PMI. Στόχος το 2025 να είναι 40 εκατ.

Στις νέες αγορές που μπαίνει το προϊόν βλέπουμε πιο γρήγορους ρυθμούς υιοθέτησης από τους καταναλωτές. Το γεγονός ότι είναι πιο γνωστό παγκοσμίως βοηθάει, αλλά κι εμείς μαθαίνουμε κάθε μέρα, οπότε προσαρμοζόμαστε.

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θερμαινόμενων ράβδων καπνού είναι η Ιαπωνία, με 18% , στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα για παράδειγμα στις χώρες με την καλύτερη απόδοση.

 

Αφήστε μια απάντηση