Παρίσι: Μεγάλη ρετροσπεκτίβα και έκθεση αφιερωμένη στον Λουί ντε Φινές

Παρίσι: Μεγάλη ρετροσπεκτίβα και έκθεση αφιερωμένη στον Λουί ντε Φινές

Μετά από αρκετούς μήνες αναβολής λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ανοίγει αυτή την εβδομάδα στην Ταινιοθήκη του Παρισιού, η πολυαναμενόμενη έκθεση αφιερωμένη στον κωμικό ηθοποιό, Λουί ντε Φινές.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση-αφιέρωμα σε ηθοποιό που διοργανώνει ποτέ η γαλλική Ταινιοθήκη και παρά τους υγειονομικούς περιορισμούς, την πτώση του τουρισμού και την υποχρεωτική ηλεκτρονική κράτηση, οι διοργανωτές αναμένουν τουλάχιστον 100.000 επισκέπτες.

Παράλληλα με την έκθεση που θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουλίου 2020 έως τις 31 Μαΐου 2021, η γαλλική ταινιοθήκη διοργανώνει και μια ρετροσπεκτίβα με μερικές από τις καλύτερες ταινίες του δημοφιλούς Γάλλου κωμικού.

Ο ντε Φινές γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1914 στο Courbevoie από Ισπανούς γονείς και έγινε ο πιο δημοφιλής Γάλλος κωμικός. Παθιασμένος με την τζαζ, έζησε δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου, δουλεύοντας ως πιανίστας.

«Πιστεύω πως ήταν φυσιολογικό να έχουμε αφιέρωμα στον μεγαλύτερο Γάλλο κωμικό, ο οποίος παραμένει ο ήρωας πέντε γενεών, στο σπίτι του κινηματογράφου», δηλώνει ο επιμελητής της έκθεσης Αλάν Κρούγκερ. «Μέσα από την αγάπη του για τον Τσάρλι Τσάπλιν και το δίδυμο Λώρελ και Χάρντι και την απογείωση της καριέρας του, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν έναν ηθοποιό που δεν άφησε τίποτα στην τύχη», εξηγεί ο Κρούγκερ.

Η τέχνη του είναι μοναδική, δεν παίζει στον ίδιο ρυθμό με τους ηθοποιούς της εποχής.  Δεν παίρνει το χρόνο του, τον επιταχύνει. Το τρελό βάδισμα που «κληρονόμησε» από τους ήρωες του Βωβού κινηματογράφου συμβαδίζει με την ταχύτητα του ήχου. Μιμείται, χορεύει και χοροπηδά. Πρώτα η χειρονομία και μετά η λέξη.

«Εάν ο Λουί ντε Φινές αναπαριστά τη μεταπολεμική Γαλλία, είναι για να σατιρίσει με την κοινωνική ιεραρχία, τις επίσημες τελετές, και όλες τις εκφάνσεις της εξουσίας. Οι τυραννικοί χαρακτήρες που ερμηνεύει, καταφέρουν να ξεφύγουν από τη λογοκρισία. Στην Πολωνία, τη Ρωσία και τις χώρες του σοβιετικού μπλοκ, στην Ισπανία του στρατηγού Φράνκο ή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οι ταινίες του έδειχναν πως η αντίσταση στην τυραννία, μπορεί να γίνει και με χιούμορ», αναφέρει η Ταινιοθήκη στο αφιέρωμά της.

Η έκθεση φιλοξενεί και μια αλληλογραφία από τα αρχεία χωροφυλακής, ανάμεσα στους αξιωματικούς οι οποίοι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συμμετέχουν στα γυρίσματα της ταινίας «Χωροφύλακα του Σαν Τροπέ» και αν αυτό θα γελοιοποιούσε το Σώμα και θα επηρέαζε αρνητικά το κοινό.

Ο Λουί ντε Φινές πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1983 στη Νάντη, σε ηλικία 68 ετών.

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη