Στη Μόσχα συνέλαβαν εκ νέου τον εκδότη της ιστοσελίδας Mediazona Πιότρ Βερζίλοφ

Ο εκδότης του ιστότοπου Mediazona και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Voina («πολέμος») Πιότρ Βερζόλοφ, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη χθες επειδή δεν είχε δηλώσει στις αρμόδιες αρχές ότι έχει και καναδική υπηκοότητα, συνελήφθη εκ νέου στη Μόσχα. Τη σύλληψη του ανακοίνωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

«Με συνέλαβαν αμέσως μόλις μίλησα στον ραδιοσταθμό Echo Moskvi. Με πηγαίνουν για έρευνα οι υπάλληλοι της Ανακριτικής Επιτροπής» δήλωσε ο Βερζίλοφ.

Πηγή του πρακτορείου TASS στην αστυνομία ανέφερε ότι η έρευνα «θα πραγματοποιηθεί σε σχέση με την ποινική υπόθεση περί μαζικών ταραχών η οποία ασκήθηκε εναντίον του μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της 27ης Ιουνίου του προηγούμενου χρόνου, οι οποίες δεν είχαν την έγκριση των αρχών».

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρουν ανοιχτές πηγές εκτός από τη ρωσική υπηκοότητα ο Βερζίλοφ είχε από το 2005 και την καναδική υπηκοότητα. Βάσει του Ποινικού Κώδικα για την παράβαση αυτή στον Βερζίλοφ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 200.000 ρουβλίων και υποχρεωτική εργασία διάρκεια 400 ωρών.

Η Ρωσία το 2014 με νόμο που ενέκρινε υποχρεώνει τους Ρώσους πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα να την δηλώνουν, διαφορετικά θα διώκονται ποινικά.

Ο Βερζίλοφ ήταν ένας από τους τέσσερις ακτιβιστές του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, που είχε φορέσει στολή αστυνομικού και είχε μπει στο τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, για να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στο ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.


Αφήστε μια απάντηση