Ανησυχία για την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων-36 εισαγόμενα-‘Επεσαν πρόστιμα για υπάιθρια γλέντια

Ανησυχία για την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων-36 εισαγόμενα-‘Επεσαν πρόστιμα για υπάιθρια γλέντια

Με γραπτή ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε ότι επιβεβαιώθηκαν 43 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. 

Σχετικά με τα 36 εισαγόμενα κρούσματα, όλα έχουν εντοπιστεί κατά την διενέργεια ελέγχων στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία.

Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών.

  • Τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
  • Δύο κρούσματα εντοπίζονται στην  περιφερειακή ενότητα Καρπάθου.
  • Ένα νέο κρούσμα εντοπίζεται στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3562, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 852 κρούσματα (23.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1936 (54.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών.

5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Αν γίνονται υπό αυτές τις συνθήκες τα πανηγύρια θα πρέπει να απαγορευθούν»

Το καλοκαίρι του κορονοϊού οι επιστήμονες  προβληματίζονται για το αν πρέπει να συνεχιστούν τα πανηγύρια μετά τα περιστατικά που υγειονομικά χαρακτηρίστηκαν εκτός ελέγχου το Σαββατοκύριακο, όχι μόνο στην επαρχία αλλά και στο Άλσος Στρατού στο Γουδή.

Πρόστιμα για το γλέντι 2.00 ατόμων στη Βοιωτία

Ήδη επιβλήθηκαν πρόστιμα, για το παραδοσιακό γλέντι στην Αλίαρτο Βοιωτίας όπου συχρωτίστηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ το χορό έσυραν τοπικοί άρχοντες και βουλευτές.

«Δεν μπορούσε σε μία πανήγυρη να ελεγχθεί αυτό το πράγμα, σηκώθηκαν οι περισσότεροι στο χορό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ή θα γίνονται ή δεν θα γίνονται τα πανηγύρια», επισημαίνει ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης υπήρχε νόμιμη άδεια και η σύσταση από τον ΕΟΔΥ είναι να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα.

«Με βάση τον νόμο 2601 προβήκαν σε ελέγχους και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα που αφορούν στη συγκεκριμένη κατηγορία θεαμάτων», ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

«Αν μπορούν οι διοργανωτές να έχουν το 1/10 από τον κόσμο αυτό, μπορούν να το ελέγξουν», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Οι αποστάσεις είναι το σημαντικότερο, αν δεν μπορούμε να τις τηρήσουμε τότε να πηγαίνουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις με μάσκα», αναφέρει η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «, Μίνα Γκάγκα.

Οι εμπειρογνώμονες που μιλούν για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης θυμίζουν πως από ένα θετικό κρούσμα μπορεί να μολυνθούν δεκάδες άνθρωποι μέσω των σταγονιδίων, που με τη βοήθεια ανεμιστήρων, μπορούν να «ταξιδέψουν» αρκετά μέτρα.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Σοφία Πατραμάνη

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση