Μια δυσοσμία σκεπάζει το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα

  • Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Πάει καιρός που μια δυσοσμία σκεπάζει το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, στην πολύπαθη Β΄ Πειραιά. Μια κατάσταση βλαπτική για την υγεία των κατοίκων και που οι αρμόδιες αρχές δεν… καταφέρνουν να ξεδιαλύνουν τι συμβαίνει, σαν αυτή η οσμή να έχει άγνωστη αφετηρία. Κάτι ακούγεται για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Oil One», αλλά μένει μέχρι εκεί. Η εταιρεία αυτή δεν έχει ιδιοκτήτη και υπεύθυνους, αλλά «ξεφύτρωσε» μόνη της και λειτουργεί έτσι.

Μπορεί να φοβούνται, να πουν ονόματα οι άνθρωποι που ασχολούνται και να έχουν και δίκιο. Αναφέρομαι όμως στην ιστορία γιατί μου θύμισε μια άλλη υπόθεση βαριάς ρύπανσης στην Β΄ Πειραιά, στη θάλασσα του Περάματος και που είναι χαρακτηριστική για το πώς τα συστήματα εξουσίας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και η διαπλοκή προστατεύουν, αποτελεσματικά είναι η αλήθεια, κάποια πρόσωπα που έχουν οικονομική ισχύ, χωρίς να εξετάζουν πως την απέκτησαν, ούτε και τι παραδείγματα δίνουν στην κοινωνία και τους νέους.

Ήταν την περίοδο λίγο πριν το 2000, η χώρα ετοιμάζονταν να μπει στο Ευρώ, που έλαβα κάποιες πληροφορίες από το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα, ότι τους έχουν πάει αρκετά πουλιά με πίσσες. Το έψαξα και πράγματι διαπίστωσα ότι ήταν αλήθεια. Μου έστειλαν και φωτογραφίες και η μια μάλιστα απεικόνιζε ένα κατάμαυρο από την πίσσα γλαρόνι, σαν τον γνωστό κορμοράνο, με τη διαφορά ότι αυτή ήταν σίγουρα γνήσια. Το έψαξα βαθύτερα να μάθω από πού προέρχεται αυτή η πίσσα που προκάλεσε την οικολογική καταστροφή.

Οι πληροφορίες από απόλυτα αξιόπιστες πηγές έλυσαν το «μυστήριο». Είχε εκραγεί στη θάλασσα του Περάματος, νύχτα, ένα πλοιάριο φορτωμένο με πίσσα. Κινήθηκαν οι πάντες γρήγορα για να καλυφθεί το θέμα και να μην πάρει την διάσταση που είχε. Τότε κατάλαβα στο πετσί μου τι σημαίνει προστασία από την διαπλοκή και την δύναμή της. Δεν ήθελε κανείς το θέμα. Ένα δίχτυ είχα απλωθεί παντού. Είχα γνωριμίες σε όλα τα μέσα οι οποίες δεν απέδωσαν, γιατί είχε μπει φραγή. Στην απόγνωσή μου απευθύνθηκα σε φίλο που έβγαζε ένα τοπικό έντυπο με ασήμαντη κυκλοφορία και του ζήτησα την πρώτη σελίδα. Μου την έδωσε και την κάλυψα όλη με τον μαύρο γλάρο. Τουλάχιστον εκτονώθηκα και τα έχω καλά με τη συνείδησή μου, κάνοντας ό,τι μπορούσα.

Δεν θα πέσετε από τα σύννεφα, αν σας πω ότι το πρόσωπο που σχετίζεται και είναι υπεύθυνο και για την μόλυνση στο Πέραμα πριν είκοσι χρόνια και για την τωρινή δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα, είναι το ίδιο.

Σκορπάει βρομιά σε στεριά και θάλασσα, στον Πειραιά, κατά τ’ άλλα, όμως θέλει να… καθαρίσει το Ελληνικό Ποδόσφαιρο.
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν» ή «Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε» !


Αφήστε μια απάντηση