Το Μουσείο Τσόκλη ανοίγει με την έκθεση «Δέηση»

Το Μουσείο Τσόκλη ανοίγει με την έκθεση «Δέηση»

Με την έκθεση «Δέηση», το φετινό θέμα της οποίας είναι το Δέντρο στις διάφορες μορφές του, ανοίγει από την 1η Ιουλίου στον Κάμπο της Τήνου, το Δημοτικό Ίδρυμα -«Μουσείο Κώστα Τσόκλη».

Καλωσορίζοντας κάθε ενδιαφερόμενο σε μια ακόμα εμπειρία τέχνης, ο αγαπημένος σε πολλούς εικαστικός γεμίζει τις αίθουσες του μουσείου με κλαριά, μετασχηματίζει ξύλα σε κορμούς δέντρων. Στη μέση μιας κατασκευής με καθρέφτες ενσωματώνει ένα δοκάρι από ράγες τρένου και επικολλά χαρτιά – φύλλα, μεταμορφώνοντάς το σ’ ένα ανθισμένο δέντρο, που συνοδεύει τα νέα έργα που ο ίδιος δημιούργησε αυτή τη χρονιά.

Το Δέντρο

«Μια μέρα, μια μικρή αποκάλυψη έγινε ο καινούργιος οδηγός της σκέψης – ευαισθησίας μου», γράφει χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσόκλης το 1973.

«Ένα δέντρο, που η συνεχώς μεταβαλλόμενη εικόνα του ομόρφαινε τη ζωή μου, έσπασε και μου αποκάλυψε τη συγκεκριμένη και διαρκή του αλήθεια: «το ξύλο», που ήταν τόσο καιρό κρυμμένο κάτω από την εφήμερη εικόνα του. Kαι αγάπησα με πάθος αυτή τη θαυμάσια πληγή και βρήκα μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο αντικείμενο, την ύλη και τη φύση, και με την τελευταία μου δουλειά προσπαθώ να ενώσω σ’ ένα μόνο καλλιτεχνικό γεγονός, την εικόνα, την πηγή της εικόνας και τη χρησιμοποίηση αυτής της πηγής».

Ταξίδι στον χώρο και στο χρώμα

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην έκθεση, στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται έργα από τη συλλογή του μουσείου και έργα του καλλιτέχνη με το ίδιο θέμα. Εδώ, ο προβληματισμός για την καταστροφή της φύσης γίνεται αφορμή για ένα «ταξίδι» στον χώρο και στα χρώματα.

«Διαδρομή»

Στην επάνω αίθουσα του μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια σειρά σχεδίων με τίτλο «Διαδρομή», στην οποία ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη μακρόχρονη σχέση του με την τέχνη σε όλα τα στάδια της πορείας του.

Με όλες τις εικαστικές του δημιουργίες, από τον καταπλακωμένο κορμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την «Τεράστια νεκρή φύση», (ένα δέντρο κρεμασμένο από γερανό έξω από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), το 2011, το «Υπόγειο Πάρκο» στον σταθμό «Εθνική Άμυνα» του μετρό της Αθήνας και μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του που παρουσιάζονται φέτος στο Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», ο εικαστικός καλεί όσους αγαπούν τις τέχνες να δουν πέρα από την εικόνα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του «Μουσείου Κώστα Τσόκλη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης