Κορονοϊός: Σε υγειονομική επιφυλακή για το άνοιγμα του τουρισμού-Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο

Κορονοϊός: Σε υγειονομική επιφυλακή για το άνοιγμα του τουρισμού-Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, εν όψει και του ανοίγματος του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ώρο καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 είναι στην Ξάνθη και τα άλλα τρία σχετίζονται με πτήσεις εξωτερικού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.390, δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 10 ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, μετά από σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης και η εφαρμογή πλαισίου μέτρων για επτά ημέρες στην περιοχή.

Αποχωρεί ο ΕΟΔΥ στην Παραμυθιά- Ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση

Ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση που διενεργούνταν εδώ και 10 μέρες στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, με τον εντοπισμό 15 συνολικά κρουσμάτων κορονοϊού.

Η διαπίστωση πως δεν υπάρχει διασπορά του covid-19 στην Παραμυθιά, σηματοδοτεί και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ αποχωρούν από την Παραμυθιά και σταματούν  οι δειγματοληψίες στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, καθώς μετά τη λήψη περισσότερων από 400 δειγμάτων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της κοινότητας, διαπιστώθηκε πως τα θετικά δείγματα ήταν περιορισμένα σε συγκεκριμένες εστίες και δεν υπήρξε διασπορά.

Καστοριά: Υπό έλεγχο τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Στα 15 ανέρχονται πλέον τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, εκ των οποίων μόνο το ένα νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με τον συντονιστή του ΕΟΔΥ, παθολόγο – λοιμωξιολόγο Ιορδάνη Ρωμιόπουλο «παρουσιάζει ήπια προς μέτρια εμπύρετη λοίμωξη, κατώτερου αναπνευστικού, χωρίς να χρήζει αναπνευστικής υποστήριξης».

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα 14 θετικά κρούσματα του κορονοϊού, παρότι, όπως επισημαίνει, «συγκαταλέγονται και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η κλινική εικόνα όλων είναι πάρα πολύ καλή και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολούθηση».

Το πρώτο θετικό κρούσμα του Covid-19, με πολύ υψηλό φορτίο διαγνώστηκε μετά από 76 ημέρες στην περιοχή της Καστοριάς, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 και τα τελευταία τρία χθες Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Από την εμφάνιση του πρώτου νέου κρούσματος ο ΕΟΔΥ με κινητές μονάδες, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς και την Πολιτική Προστασία, προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς σε όλες τις απαραίτητες ιχνηλατήσεις των νέων κρουσμάτων και τη λήψη δειγμάτων, τα οποία εστάλησαν στο σύγχρονο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, όπου είχαμε και τα σχεδόν άμεσα αποτελέσματά τους.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, Ιορδάνη Ρωμιόπουλο τα περισσότερα από τα 15 συνολικά θετικά νέα κρούσματα του κορονοϊού «ανήκουν σε δύο ομάδες θετικών κρουσμάτων, όπου τα μέλη της καθεμιάς σχετίζονται μεταξύ τους με συγγενική, επαγγελματική ή άλλη σχέση, ενώ έχουν διαπιστωθεί και δύο ορφανά κρούσματα». Τα 14 νέα κρούσματα είναι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ενώ το ένα κρούσμα είναι κάτοικος Κοζάνης, που δραστηριοποιείται και στην Καστοριά.

Ανταπόκριση: Βασιλική Γκόρου, Μάκης Νασιάδης

Πηγή: ΕΡΤ, ΕΡΤ Ιωαννίνων, ΕΡΤ Κοζάνης

Σχετική είδηση: ΕΟΔΥ: 15 νέα κρούσματα κορονοϊού-Κανένας νέος θάνατος

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης
image}

Αφήστε μια απάντηση