Κίνα: Νέο στέλεχος γρίπης σε χοίρους ανησυχεί τους ειδικούς (video)

Κίνα: Νέο στέλεχος γρίπης σε χοίρους ανησυχεί τους ειδικούς (video)

Στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, ένα νέο στέλεχος γρίπης, που εντοπίστηκε σε χοίρους στην Κίνα και το οποίο έχει ήδη μεταδοθεί σε ανθρώπους, ανησυχεί τους επιστήμονες. Κι αυτό, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι απέχουμε πολύ από το τέλος της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο είδος γρίπης διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν πανδημία. Κατάγεται από το στέλεχος Η1Ν1, που προκάλεσε την πανδημία το 2009.

Το νέο στέλεχος υπήρχε στους χοίρους από το 2016 και έχει εξακριβωθεί ότι ένας στους δέκα εργαζομένους στα σφαγεία έχει ήδη μολυνθεί, σύμφωνα με τα τεστ αντισωμάτων που έγιναν.

Από σχετική έρευνα προκύπτει ότι το 4,4% του πληθυσμού φαίνεται να έχει εκτεθεί στον ιό· έχουμε, δηλαδή, ήδη φτάσει στο σημείο που ο ιός έχει περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι επιστήμονες ζητούν τη λήψη μέτρων στις εστίες όπου εντοπίστηκε αρχικά.

Η σχετική έρευνα από την οποία προκύπτουν τα στοιχεία αυτά δημοσιεύεται σε επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο ΠΟΥ σημειώνει πως η κινεζική έρευνα δείχνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για την γρίπη.

Σχετική είδηση: Στέλεχος του ιού της γρίπης ικανό για πανδημία ανακάλυψαν στην Κίνα

Ρεπορτάζ: Ρ. Δημητρίου
Πηγή
: ΕΡΤ1

 

www.ert.gr

Μπέττυ Σαβούρδου

Αφήστε μια απάντηση