Intel Lakefield: Απογοητεύτηκα τα πρώτα benchmarks

Μπορεί η μεγάλη είδηση των ημερών να είναι η ανάπτυξη ARM επεξεργαστών για Mac από την Apple, ωστόσο τόσο η Intel προσπαθεί εδώ και καιρό να προσφέρει την αυτονομία των ARM επεξεργαστών χωρίς οι χρήστες των Windows να θυσιάσουν τη χρηστικότητα της x86 αρχιτεκτονικής, κάτι όμως που εδώ και καιρό φαίνεται να μη μπορεί να γίνει.

Η τελευταία απόπειρα της Intel ήρθε με το SoC Lakefield, το οποίο τροφοδοτεί αυτή τη στιγμή το Galaxy Book S της Samsung, ενώ μελλοντικά αναμένουμε να το δούμε και στο Surface Neo της Microsoft. Η ιστοσελίδα Notebook Check πήρε στα χέρια της την πρόταση της Samsung με τον i5-L16G7 Lakefield και την πέρασε από διάφορα benchmarks, τα οποία δυστυχώς απογοητεύουν.

Στο Cinebench R20, το Galaxy Book S κατάφερε μόλις 182 πόντους στο single-core test, αφήνοντας πίσω του με 175 πόντους τον επεξεργαστή Intel Celeron N4020, αλλά μένοντας πίσω και από τον Intel Pentium 5405U (204 πόντοι) και από όλα τα Ice Lake μοντέλα. Στο Geekbench 5.1 η συσκευή τα πήγε ελαφρώς καλύτερα, συγκεντρώνοντας 1.441 πόντους και αφήνοντας πίσω της τους m3-8100Y (1.118 πόντοι), Celeron N4020 (858 πόντοι) και Pentium 5405U(1.255 πόντοι), αν και το χάσμα με τον i5-1035G1 Ice Lake ήταν αρκετά μεγάλο (4.372 πόντοι)

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, τα παραπάνω αποτελέσματα είναι αρκετά απογοητευτικά. Ο κυρίως λόγος που ο Lakefield είναι αρκετά πίσω από τα υπόλοιπα μοντέλα είναι γιατί το SoC έφτασε μόλις μέχρι τα 2.4GHz, αρκετά μακριά από τα 3.0GHz που είχε υποσχεθεί η εταιρεία, κάτι που μεταφράζεται σε χειρότερες επιδόσεις ακόμα και από τον διπύρηνο Amber-Lake m3.

Πάντως, το SoC φαίνεται να ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της Intel, καθώς με μόλις 7 watts TDP η UHD G7 GPU έχει σχεδόν τις ίδιες επιδόσεις με την Iris Plus G4 GPU. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο i5-L16G7 Lakefield μπορεί να διατηρήσει χαμηλή την κατανάλωση, προσφέροντας μία αρκετά άρτια εμπειρία χρήσης, τουλάχιστον για μη απαιτητικές εργασίες. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η αύξηση επιδόσεων κατά 12% σε σχέση με τον Ice Lake που είχε υποσχεθεί η Intel.

Πηγή

Intel Lakefield: Απογοητεύτηκα τα πρώτα benchmarksTechblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης