Προαναγγελία για αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις και προκαταβολή μέρους του εφάπαξ

Προαναγγελία για αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις και προκαταβολή μέρους του εφάπαξ

Αυξημένες θα είναι οι παλιές προσωρινές συντάξεις, λόγω της αύξησης του ποσοστού των μηνιαίων αποδοχών, βάσει του οποίου υπολογίζονται. Θεσπίζεται επίσης η προκαταβολή μέρους του εφάπαξ αμέσως μόλις εκδίδεται η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Βρούτσης μιλώντας στο Πρώτο Θέμα προανήγγειλε αυξήσεις στο ύψος των παλαιών προσωρινών συντάξεων.

Θα υπολογίζεται πλέον στο 80 αντί του 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για το 12μηνο πριν την αίτηση συνταξιοδότησης. Αφορά όσους είχαν υποβάλλει χειρόγραφα αίτηση από τον Μάιο του 16 και μετά. Οι δικαιούχοι θα λάβουν αυτόματα και τα αναδρομικά (από την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης). Με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 80% ίσχυε για τις νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις με αποτέλεσμα προσωρινές συντάξεις 2 ταχυτήτων.

Προσωρινή σύνταξη θα παίρνουν πλέον και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Οι σχετικές διατάξεις θα περιλαμβάνονται σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Για πρώτη φορά έρχεται επίσης η προκαταβολή μέρους του εφάπαξ. Θα καταβάλλεται στους δικαιούχους με την έκδοση της απόφασης για κύρια σύνταξη και υπό προϋποθέσεις ενώ το ποσό θα είναι σταθερό ανά ταμείο και θα οριστεί με υπουργική απόφαση, στο 50% του μέσου όρου του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε κλάδο ανά ταμείο.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορταζ Κ. Γράβου

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση