Η καθαρή ενέργεια είναι το μέλλον του πλανήτη

Το ρεκόρ που πέτυχαν οι ΗΠΑ, το εντυπωσιακό έργο της Δανίας, ο στόχος της Ελλάδας και 10 λόγοι που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το αύριο

Περισσότερα από 2,5 GW εγκατεστημένης ισχύος πρόσθεσαν στο αιολικό τους δυναμικό οι ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας ρεκόρ σε σχέση την ίδια περίοδο προηγούμενων ετών.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο energypress.gr, οι προσθήκες έφτασαν τα 2,617 MW, αναβαθμίζοντας το συνολικό δυναμικό της χώρας στα 107,801 MW συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το S&P Global Market Intelligence. Το εν λόγω νούμερο σημαίνει αύξηση 75% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν η συνολική αιολική ισχύς της χώρας υπολογιζόταν σε 61,519 MW.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο συνολικός όγκος των έργων στις διάφορες φάσεις ανάπυξης υπολογίζονται σε 78,376 MW. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται έργα σε πρώιμο στάδιο, ώριμα έργα ή έργα σε φάση κατασκευής, ενώ όλα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2024.

Από αυτά, τα 13,383 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, με την πολιτεία της Οκλαχόμα να πρωτοπορεί, έχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων (2,391MW) σε φάση κατασκευαστικής ανάπτυξης σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ. Ακολουθεί το Τέξας με 2,318 MW έργα υπό κατασκευή.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα πως ολόκληρος ο πλανήτης στρέφεται στην καθαρή ενέργεια και στα αιολικά πάρκα.

Το εντυπωσιακό έργο της Δανίας

Ένα φιλόδοξο και συνάμα εντυπωσιακό έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ετοιμάζει η Δανία. Με στόχο τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε υπεράκτια αιολική ενέργεια στοχεύει, η χώρα της Βόρειας Ευρώπης θα δημιουργήσει δύο ενεργειακά νησιά με πάρκα ανεμογεννητριών σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα.

Το έργο, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση του νησιού Μπόρνχολμ αλλά και την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού, θα κοστίσει έως και 37 δισεκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 70% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο στόχος της Ελλάδας

Η μάχη για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης απαιτεί… πράσινα όπλα. Και καθώς οι βασικές πηγές εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα, παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες στρέφονται προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο, έως το 2030, το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει να προέρχεται από καθαρή ενέργεια.

10 λόγοι για επένδυση στην αιολική ενέργεια

Τους λόγους για τους οποίους η αιολική ενέργεια μαζί με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για ένα αειφόρο μέλλον του πλανήτη παραθέτει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:

1. Είναι άφθονες και ανεξάντλητες, δεν θα τελειώσουν ποτέ.

2. Είναι διάσπαρτες στον πλανήτη, συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία, τη γεωπολιτική ισορροπία και την ειρήνη.

3. Δεν τις έχουν λίγα «τυχερά» κράτη, αλλά όλοι.

4. Δεν χρειάζονται στρατιωτικές εκστρατείες για να τις εξασφαλίσεις.

5. Δεν ρυπαίνουν αλλά αντίθετα υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν κατά την εξόρυξη ή άντληση, μεταφορά, αποθήκευση και καύση τους.

6. Δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, αλλά αντίθετα υποκαθιστούν πηγές που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.

7. Δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία.

8. Είναι συμβατές με άλλους αναπτυξιακούς στόχους όπως είναι ο τουρισμός και η αξία γης.

9. Δημιουργούν απασχόληση και περιφερειακή ανάπτυξη.

10. Συμβάλλουν στη διάχυση της ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή.


Αφήστε μια απάντηση