Επανεκκίνηση για τον τουρισμό – Οι τελευταίες ασκήσεις προσομοίωσης

Επανεκκίνηση για τον τουρισμό – Οι τελευταίες ασκήσεις προσομοίωσης

Στην τελική φάση της επανεκκίνησης εισέρχεται η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, καθώς ανοίγουν τις πύλες τους όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες από τις χώρες του εξωτερικού. Θετικό σήμα για τις ροές τουριστών προς την Ελλάδα εκπέμπει ο μεγαλύτερος διοργανωτής ταξιδιών του κόσμου, η ΤUI, ωστόσο τα όποια μοντέλα προβλέψεων των φετινών αφίξεων επηρεάζονται από την καινοφανή κατάσταση που βιώνει η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, όμως εξίσου σημαντικά και σε πρώτο πλάνο είναι και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι θα ανοίξει η χώρα αλλά με απόλυτους κανόνες υγείας και υπευθυνότητας απέναντι στις διαδικασίες που χρειάζονται, ώστε να είναι ασφαλείς και οι ταξιδιώτες που θα έρθουν, αλλά κυρίως ο γενικός πληθυσμός που θα τους υποδεχθεί.

Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα, μέσα από μια διαδικασία με επιστημονικό υπόβαθρο, άρα από την ώρα που κάποιος θα μπαίνει μέσα, θα ξέρουμε ότι θα πρέπει στον συγκεκριμένο άνθρωπο να γίνει το τεστ και μάλιστα θα γίνεται από υγειονομικά συνεργεία των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, από την Τρίτη, οπότε ξεκινά και επίσημα η τουριστική περίοδος, όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα υποχρεούνται να συμπληρώνουν τη Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη τουλάχιστον 48 ώρες πριν κάνουν check in, ενώ θα γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι βάσει ενός επιστημονικού μοντέλου που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού.

Στοίχημα για το ΞΕΕ η διατήρηση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο σκέλος της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το αργότερο έως την Τρίτη το πρωί θα ανακοινωθεί και επισήμως η λίστα των χωρών εκτός ΕΕ για τις οποίες θα ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι χώρες που αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» είναι οι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σερβία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη, Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία και Ρουάντα. Σ` αυτές θα συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους. Εκτός λίστας μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία, καθώς σ` αυτές καταγράφεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε το όριο των 2,5 εκατ. κρουσμάτων και οι νεκροί είναι περισσότεροι από 125.400, ενώ στη Βραζιλία τα περιστατικά μόλυνσης είναι πάνω από 1,3 εκατ. και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 57.000.

23 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 3.366, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τω μεταξύ, μιλώντας στη σύνοδο διεθνούς πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του ιού, τόνισε πως όταν αναπτυχθεί το εμβόλιο θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, χωρίς να εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους, ενώ αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την Ελλάδα.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις

Άνοιγμα του τουρισμού – Αύξηση της επαγρύπνησης (videο)

Για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου (video)

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση