Πούτιν: Πρωτοφανής η επιχείρηση απορρύπανσης της πετρελαιοκηλίδας στην Αρκτική

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η κλίμακα της επιχείρησης απορρύπανσης μετά την τεράστια διαρροή καυσίμων στην Αρκτική ήταν άνευ προηγουμένου για τη Ρωσία, με την Greenpeace να εκτιμά ότι οι περιβαλλοντικές ζημιές στα ύδατα της περιοχής φθάνουν τα 1,24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Β. Πούτιν απαίτησε από όλους τους αρμόδιους φορείς που έχουν αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης να μην επιχειρήσουν να εξαλείψουν «βιαστικά» τις επιπτώσεις από τη διαρροή, αλλά να αποκαταστήσουν στο βαθμό που είναι δυνατόν το οικοσύστημα, καθώς πρόκειται όπως είπε για την «πολύ εύθραυστη φύση της Αρκτικής ζώνης»

Ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος σε αξιωματούχους παρατήρησε ότι «η Ρωσία δεν είχε μέχρι σήμερα παρόμοια εμπειρία μια τόσο μεγάλης σε έκταση απορρύπανσης υδάτινων περιοχών».

Η διαρροή 21.000 τόνων πετρελαίου ντίζελ σημειώθηκε στις 29 Μαΐου όταν υποχώρησε ο πυθμένας μια τεράστιας δεξαμενής στις εγκαταστάσεις του θερμοηλεκτρικού σταθμού της πόλης Νορίλσκ. Με αποτέλεσμα τα καύσιμα να διαρρεύσουν σε παρακείμενο ποταμό και στην γύρω χερσαία έκταση. Η Greenpeace συνέκρινε το ατύχημα αυτό με εκείνο που σημειώθηκε το 1989 κοντά στην Αλάσκα με τη διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου από το πετρελαιοφόρο Exxon Valdez.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως η βιοποικιλότητα στα ύδατα όπου συνέβη το ατύχημα, ανέφερε η κρατική υπηρεσία αλιείας κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Ρώσος πρόεδρος και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η αρμόδια αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος ανέφερε στον Πούτιν ότι θα ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις της για το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί έως την 1η Ιουλίου.

Ο Βλαντίμιρ Τσουπρόφ, ακτιβιστής της Greenpeace, δήλωσε ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους υδάτινους πόρους ανέρχονται στα 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,24 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έπρεπε να είναι και αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη ανταπόκριση που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρχών, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στην πόλη Νορίλσκ δραστηριοποιείται η εταιρεία εξόρυξης νικελίου και παλλαδίου Norilsk Nickel, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο στο τομέα αυτό. Η εταιρεία συνδράμει τους ειδικούς έκτακτης ανάγκης στην συλλογή τμημάτων μολυσμένου εδάφους και καυσίμων από τοπικούς ποταμούς τα οποία τοποθετούνται σε ειδικά κοντέινερ.

Η Nornickel έχει ήδη δαπανήσει 5 δισεκατομμύρια ρούβλια (64,1 εκ. ευρώ) για την απορρύπανση, σύμφωνα με δήλωση του συνιδιοκτήτη της εταιρείας Βλαντίμιρ Ποτάνιν. Η εταιρεία προγραμματίζει επίσης να δαπανήσει 13,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (173,3 εκ. ευρώ) για ελέγχους ασφαλείας που θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στο διάστημα 2020-2021.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Nornickel είχε ανακοινώσει ότι έχει ήδη συλλεχθεί περισσότερο από το 90% των καυσίμων από τα ποτάμια και περίπου το 70% μολυσμένου εδάφους.


Αφήστε μια απάντηση