Κωστής Χατζηδάκης: Για την περιβαλλοντική προστασία της Σαντορίνης μιλάμε με έργα !

Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο-Νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων-Δρομολόγηση ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το Ηπειρωτικό Σύστημα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαντορίνη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τρεις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού που θα αλλάξουν την εικόνα του. Συγκεκριμένα:

1.Το ΥΠΕΝ θα εκπονήσει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Σαντορίνη σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, καθώς ο σημερινός πολεοδομικός σχεδιασμός είναι παρωχημένος. Εχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και ετοιμάζεται ο φάκελος προκήρυξης των σχετικών μελετών. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Σαντορίνη –που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 περίπου μήνες- θα περιλαμβάνει εκτός από τις χρήσεις γης και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, σχέδιο αντιμετώπισης των καταστροφών και σχέδιο χαρακτηρισμού του συνολικού τοπικού οδικού δικτύου.

2.Παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων για τη Σαντορίνη: Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει την κατασκευή μονάδας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), μαζί με τον απαραίτητο ΧΥΤΥ, έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και θα δώσει οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί. Στο μεσοδιάστημα, το υπουργείο εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των απορριμμάτων από το νέο έτος, καθώς ο υφιστάμενος ΧΑΔΑ έχει φτάσει στα όρια του κορεσμού. Επιπροσθέτως, το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ετοιμάζει πιλοτικό πρόγραμμα, με σκοπό την ανάδειξη της Σαντορίνης σε πρότυπο ανακύκλωσης και νησί χωρίς πλαστικά απορρίμματα. Δρομολογείται επίσης η διεύρυνση των υποδομών για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και η δημιουργία χωριστού ρεύματος για τη συλλογή πλαστικών φιαλών μιας χρήσης από κρουαζιερόπλοια, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α.

3. Αναλύθηκε το χρονοδιάγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης (μέσω Νάξου) με το ηπειρωτικό Σύστημα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το ευρύτερο έργο της Δ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ τον περασμένο μήνα, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για τη χρηματοδότηση του έργου που αναμένεται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου και την κατασκευή του νέου Υποσταθμού της Σαντορίνης θα προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ έως το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η Σαντορίνη είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Αποτελεί προτεραιότητά μας η προστασία της και η αναβάθμισή της με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Με Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για βιώσιμη και ελεγχόμενη ανάπτυξη, με σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα αντικαταστήσουν την σημερινή απαράδεκτη χωματερή, αλλά και με ασφαλή, φθηνότερη και φιλική προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση που θα διασφαλιστεί από την υποθαλάσσια διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα. Και για την περιβαλλοντική προστασία της Σαντορίνης, μιλάμε με έργα !»


Αφήστε μια απάντηση