Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης – Έκλεισαν σχολεία στην Ξάνθη – Σε απομόνωση 15.181 πολίτες

Μέτρα σε τοπικό επίπεδο και αυστηρός έλεγχος σε άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα προχωρά η κυβέρνηση μετά την επικίνδυνη χαλάρωση που οδηγεί σε ξέσπασμα κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι έντεκα, με το σύνολό τους από την αρχή της πανδημίας να φτάνει πλέον τα 3.068, σύμφωνα με τη, χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 183, αφού δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Ωστόσο, αυξήθηκαν σε 12 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ασθενείς, από 10 που ήταν χθες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 11 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3068, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 5 (41.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

246 άτομα έσπασαν την καραντίνα – Σε απομόνωση 15.181 πολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ανησυχία προκαλεί η χαλάρωση που επικρατεί κυρίως σε άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών σε 246 περιπτώσεις «έσπασαν» την καραντίνα και επιβλήθηκαν 5.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε καραντίνα 15.181 άτομα. Μεταξύ αυτών άτομα και από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κ.λπ.

Οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ υπήρξαν και 737 αστυνομικές “επισκέψεις” για να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό όπου μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης.

Επίσης, θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις, ενώ επισημαίνεται ότι είναι αυστηρές οι ποινές οι οποίες μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.

Σύψας για συνωστισμό: «Σε δυο βδομάδες θα έχουμε ακόμα πιο άσχημα νούμερα από σήμερα»

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού τις τελευταίες μέρες καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη. “Σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά.”

Έκλεισαν σχολεία στην Ξάνθη- Δάσκαλος που έκανε μάθημα βρέθηκε θετικός

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης όταν έγινε γνωστό ότι ο εκπαιδευτικός βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Αμέσως σήμανε συναγερμός τόσο στον Δήμο όσο και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είχε παρουσιάσει συμπτώματα την Δευτέρα και υποβλήθηκε σε τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο της Ξάνθης την Τρίτη το απόγευμα. Αμέσως ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Υπουργείο Παιδείας.Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί σε καραντίνα συνολικά 80 εκπαιδευτικοί.

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση των πάσης φύσεων εκπαιδευτικών λειτουργιών σχολικών μονάδων του δήμου Τοπείρου της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης από 9 Ιουνίου έως και 19 Ιουνίου 2020, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του covid 19.

Πρόκειται για το εξαθέσιο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Ηλιόπετρας και το Νηπιαγωγείο Ηλιόπετρας.

Ειδικότερα, απαγορεύονται οι εκπαιδευτικές λειτουργίες, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, η λειτουργία των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, εστιατορίων και κυλικείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στις ανωτέρω δομές, των τελετών, ημερίδων συνεδρίων και πάσης φύσεων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Από την προσωρινή απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες.

Κεραμέως: Μετά από ένα μήνα λειτουργίας 14.000 σχολείων είχαμε ένα κρούσμα

Για το άνοιγμα των σχολείων απαντώντας και στην κριτική που είχε ασκήσει λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα κρούσμα κορονοϊού στη Ξάνθη, μίλησε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, τα παιδιά θα έμεναν εκτός δομών για 6 ολόκληρους μήνες» εξήγησε ο κυρία Νίκη Κεραμέως επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης υποδείχθηκε από τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, η κ. Κεραμέως υποστήριξε: «Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσαν για αχρείαστο άνοιγμα παρά την ομόφωνη απόφαση των ειδικών. Οι ειδικοί ομόφωνα είπαν να ανοίξουν τα σχολεία. Αν δεν άνοιγμα τα παιδιά θα έμεναν για 6 μήνες εκτός σχολικών δομών. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες των ειδικών. Η κοινωνία αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία. Η προσέλευση στα Δημοτικά είναι πάνω από 80%. Μετά από ένα μήνα επαναλειτουργίας σε 14 χιλιάδες σχολικές μονάδες υπήρξε ένα κρούσμα. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να μην τα ανοίξουμε;».


Αφήστε μια απάντηση