Covid-19, η επόμενη μέρα: Πάρος, ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς

Covid-19, η επόμενη μέρα: Πάρος, ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς

Παρά τα όποια προβλήματα άφησαν πίσω του ο εγκλεισμός και η απομόνωση λόγω του κορονοϊού, η Πάρος σήμερα περιμένει πανέτοιμη τους τουρίστες και τους επισκέπτες του νησιού για να απολαύσουν την παριανή φιλοξενία και τις χρυσαφένιες παραλίες με τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά.

Υπάρχει πληθώρα προσφοράς, ιδιαίτερα από μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα οικογενειακού τύπου, λέει στο ert.gr ο δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου» Κώστας Ροκονίδας.

Μετά τη δοκιμασία του εγκλεισμού και της απομόνωσης λόγω του κορονοϊού, πώς βιώνει σήμερα η κοινωνία της Πάρου την «επόμενη μέρα»;

«Με σκεπτικισμό, προβληματισμό και με δειλά βήματα. Ο εγκλεισμός στην επαρχία ήταν πολύ διαφορετικός, ήταν ηπιότερος από τον εγκλεισμό στα μεγάλα αστικά κέντρα και την πρωτεύουσα».

Η κοινωνία και η οικονομία της Πάρου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Τι μηνύματα υπάρχουν;

«Στηρίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό θα έλεγα. Κι αυτό αναδεικνύει και το ζήτημα του πώς μπορεί ένας τόπος να στηρίζεται στη μονοκαλλιέργεια – στον τουρισμό στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Ο τουρισμός για την Πάρο, όπως και για τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, αποτελεί μια εποχική δραστηριότητα 3-4 μηνών κι αυτό σημαίνει ότι η φετινή περίοδος έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί. Θα μεσολαβήσει το “νεκρό” οκτάμηνο του επόμενου χειμώνα για να πάμε στην τουριστική περίοδο του 2021, η οποία κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί».

Κώστας Ροκονίδας, δημοτικός σύμβουλος Πάρου

Υπάρχει κάποιο συγκριτικό παράδειγμα για την τουριστική κίνηση εφέτος σε σχέση με πέρυσι;

«Ναι, για να καταλάβετε, εφέτος τον Μάιο είχαμε το ένα δέκατο των περσινών αφίξεων. Πέρυσι οι αφίξεις επιβατών στο νησί τον Μάιο ήταν περίπου 45.000, ενώ εφέτος την αντίστοιχη περίοδο μόλις 4.500».

Τι μηνύματα υπάρχουν από τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού;

«Η εικόνα που υπάρχει από τα μεγάλα ξενοδοχεία του τόπου είναι ότι αρκετά από αυτά δεν θα ανοίξουν εφέτος. Οι μικρότερες επιχειρήσεις και τα καταλύματα οικογενειακού τύπου ανοίγουν σιγά σιγά γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μείνουν κλειστά».

Άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα μαγαζιά εστίασης. Άνοιξαν και τα σχολεία. Επανήλθε η «κανονικότητα»;

«Κοιτάξτε, τα σχολεία άνοιξαν αλλά υπήρξαν προβλήματα, γιατί άλλο οι διακηρύξεις των υπευθύνων ότι “είμαστε έτοιμοι” κι άλλο το τι συμβαίνει στην πράξη. Είχαμε π.χ. σχολεία που δεν είχαν φτάσει έγκαιρα τα μέσα ατομικής προστασίας και τα αντισηπτικά, γεγονός που αντιμετωπίστηκε από τις σχολικές επιτροπές του δήμου. Σε πολλά σχολεία το υπάρχον προσωπικό από καθαρίστριες, λόγω του ότι υπήρχαν κι αυξημένες ανάγκες, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Το πρόβλημα “λύθηκε” με προσωπικό από άλλες δομές που η επαναλειτουργία τους έπονταν, π.χ. όταν άνοιξαν τα λύκεια και τα γυμνάσια μπορούσαν να πηγαίνουν οι καθαρίστριες των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων και να επικουρούν το έργο της καθαριότητας, όμως σήμερα που είναι όλα ανοιχτά, όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

»Στην εστίαση υπάρχουν πολλά ζητήματα λόγω της απόστασης που πρέπει να έχουν τα τραπεζοκαθίσματα και της πολεοδομικής ιδιομορφίας των οικισμών στις Κυκλάδες. Όπου υπάρχει ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος, η νομοθεσία προβλέπει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων αυτός μπορεί να διατίθεται στους επιχειρηματίες. Αλλά για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα στα στενοσόκακα των οικισμών υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το εάν θα μπορέσουν να ανοίξουν, γιατί δεν μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα τηρώντας και τις μεταξύ τους αποστάσεις και τις αποστάσεις για την ελεύθερη διέλευση των πεζών. Για αυτές τις επιχειρήσεις μπαίνει ζήτημα επιβίωσης. Αυτό που απασχολεί όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως μικροεπιχειρηματίες, είναι το ότι δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός. Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Όλοι πηγαίνουμε ψάχνοντας στα τυφλά.

»Έχουμε μπει σε μια νέα “κανονικότητα” πολύ διαφορετική όμως από την “κανονικότητα” προ τετραμήνου».

 Αποψη της Νάουσας στην Πάρο και της νησίδας Αγία Καλή. Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κατά πόσο έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση τον κοινωνικό ιστό της πόλης; Υπάρχουν ενδείξεις κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στα προβλήματα που ανέκυψαν;

«Από την πρώτη στιγμή η παριανή κοινωνία ανταποκρίθηκε και ενίσχυσε με εθελοντισμό τις ελλείψεις στην κοινωνική πρόνοια. Π.χ. εθελοντές στηρίζουν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” που έχει μόνο ένα άτομο μόνιμο προσωπικό ενώ οι ανάγκες είναι πολλές. Βέβαια, η προσφορά κάποιων ανθρώπων να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, η διάθεση για κοινωνική αλληλεγγύη, δεν μπορεί να υποκαθιστά την ευθύνη της πολιτείας απέναντι στους πολίτες. Ούτε η ατομική ευθύνη μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη, δηλαδή τα μέτρα που θα έπρεπε να παίρνει η Πολιτεία για να διασφαλίζει τους κατοίκους απέναντι στην κατάσταση που βιώνουμε. Για παράδειγμα, οι δομές της δημόσιας υγείας στην Πάρο παραμένουν όπως ήταν και πριν από την πανδημία.

»Στο Κέντρο Υγείας αποκτήθηκε μεν επιπλέον εξοπλισμός σε μηχανήματα και υλικά για διενέργεια μοριακού ελέγχου για τον Covid-19, αλλά από προσφορές των Παριανών και από χορηγίες ανθρώπων που επισκέπτονται και αγαπούν το νησί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για το πώς ένα δείγμα από ύποπτο περιστατικό θα μεταφερθεί από το Κέντρο Υγείας στο Ινστιτούτο Pasteur. Αυτό εξασφαλίζεται και καλύπτεται με δαπάνες είτε από ένα σύλλογο που υπάρχει για την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας, είτε μέσω ενός ιδιωτικού παρόχου υγείας που έχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία κούριερ. Παρόμοιες δυσκολίες υπάρχουν και σε πολλά άλλα νησιά και ίσως καταλαβαίνει κανείς και τους λόγους για τους οποίους ελήφθησαν τα μέτρα της απομόνωσης των νησιών την περίοδο του εγκλεισμού».

Σήμερα πάντως μπορεί κάποιος να κάνει τεστ για τον Covid-19 στην Πάρο;

«Εάν υπάρξει ύποπτο κρούσμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ναι. Υπάρχει πλέον το μηχάνημα και το επιστημονικό προσωπικό αλλά -προσέξτε- προορίζεται για χρήση μόνο σε βαρέα περιστατικά, σε περιστατικά όπου υπάρχουν πολλαπλές ενδείξεις για Covid-19. Για άλλου είδους περιστατικά, τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Pasteur. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει διαπιστωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Πάρο και το νησί μας είναι ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς.

»Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η “κανονικότητα” σήμερα και ίσως χρειάζεται ένας χρόνος ακόμα για να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που βιώναμε έως προχθές ως “κανονικότητα” μάλλον θα αργήσουμε να το ξαναδούμε στη ζωή μας, γιατί αυτά που ήρθαν, ήρθαν για να μείνουν, είτε ως συμπεριφορές, είτε ως μέτρα με επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία».

www.ert.gr

Κυριάκος Καρυώτης
image}

Αφήστε μια απάντηση