Κ. Μητσοτάκης για εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης : Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος (video)

Κ. Μητσοτάκης για εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης : Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος (video)

Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση παρουσίασε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εκδήλωση, υπογράφηκε και η Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης μεταξύ Υπουργείων και φορέων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές της δηλώσεις, ότι θα ανακοινώσει εντός του 2020 το εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης, κάτι που κάνει σήμερα παρά την πανδημία που ενέσκηψε στη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο στόχος είναι το 1/3 των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στη χώρα μας έως το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα και εξέφρασε την ευχή ο στόχος αυτός να αναθεωρηθεί προς τα πάνω

Σε ότι αφορά το σχέδιο δράσης, ενημέρωσε ότι τους επόμενους 18 μήνες θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Βάσει του σχεδίου αυτού το 25% της αγοράς του αυτοκινήτου θα καλύπτεται από το κράτος και μαζί με τα φορολογικά και λοιπά κίνητρα, το όφελος θα φτάνει τα 10.000 ευρώ. Διευκρίνισε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα εξοικονομούν ετησίως και άλλα 2.000 ευρώ από τον ανεφοδιασμό και τη συντήρηση. Αντίστοιχα κίνητρα θα υπάρξουν και για την αγορά ταξί, αλλά και για τα εταιρικά οχήματα.

Κίνητρα όμως, είπε, θα υπάρξουν και για την κατασκευή μονάδων που θα παράξουν φορτιστές και μπαταρίες στις περιοχές εκείνες που προχωρά η απολιγνιτοποίηση.

«Θέλουμε να προσεγγίσουμε επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης στην Μακεδονία και στην Αρκαδία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και εξήγγειλε πλέγμα ελαφρύνσεων για τις μονάδες αυτές που εκτός των άλλων θα περιλαμβάνουν τη μείωση φόρων,τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, αλλά και άλλων βαρών.

Είπε επίσης ότι κάθε οικοδομή θα πρέπει από εδώ και πέρα να έχει υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Κίνητρα θα υπάρξουν και για την αγορά ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και ποδηλάτων, όπου η κρατική επιδότηση θα φτάνει το 20% και το 40% αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Αντώνης Γαλανόπουλος
image}

Αφήστε μια απάντηση