Zoom: Επιβεβαιώνει τη μη κρυπτογράφηση των βιντεοκλήσεων από τους δωρεάν χρήστες

Zoom CEO Eric Yuan

Η εφαρμογή βιντεοκλήσεων Zoom ήταν αυτή που τράβηξε τα βλέμματα όσο καμία άλλη στη διάρκεια της καραντίνας. Πέραν της δραματικής αύξησης των χρηστών που είδε η υπηρεσία, απασχόλησε τα media για την έλλειψη προστασίας των δεδομένων, καθώς αρκετά δεδομένα χρηστών οδηγήθηκαν λανθασμένα μέσω Κίνας.

Ο διευθυντής του Zoom Eric Yuan, στη διάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, παραδέχτηκε ότι οι βιντεοκλήσεις για τους δωρεάν χρήστες δε θα προστατεύονται με κρυπτογράφηση end-to-end. Ο λόγος είναι πως η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί μαζί με το FBI, ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη παρέμβαση του νόμου αν κάποιοι χρήστες χρησιμοποιούν το Zoom για κακούς σκοπούς.

Παρόλα αυτά, τα νούμερα της εταιρείας πραγματικά εντυπωσιάζουν. Η υπηρεσία είδε αύξηση 354% από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τα κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 328 εκατομμύρια Δολάρια, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 169% σε σχέση με το 2020, με τα νούμερα να προέρχονται κυρίως από 265.400 επιχειρήσεις με πάνω από 10 εργαζόμενους την καθεμία που χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Τα νούμερα βέβαια αναμένεται να μειωθούν όσο υποχωρεί η πανδημία και επιστρέφουν όλες οι αγορές στην κανονικότητα. Να θυμίσουμε ότι οι δωρεάν χρήστες μπορούν να μιλήσουν έως και 40 λεπτά, ενώ αν θέλουν να συνεχίσουν θα πρέπει να πληρώσουν. Όμως, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προστασία των δεδομένων, ίσως οι χρήστες θα πρέπει να ψάξουν άλλες εναλλακτικές.

Εσείς χρησιμοποιείτε το Zoom; Αν ναι, σας θορυβεί η εν λόγω ανακοίνωση;

Πηγή

Zoom: Επιβεβαιώνει τη μη κρυπτογράφηση των βιντεοκλήσεων από τους δωρεάν χρήστεςTechblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης