Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο πλωτό σπίτι βρίσκεται στην Τσεχία

Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο πλωτό σπίτι βρίσκεται στην Τσεχία

Το Prvok είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο πλωτό σπίτι και θα βρίσκεται από αυτόν το μήνα στην Τσεχία. Μπορεί να εκτυπωθεί μέσα σε 48 ώρες με 50% λιγότερο κόστος κατασκευής και είναι απόλυτα οικολογικό.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της τσεχικής κατασκευαστικής εταιρίας Stavebni Sporitelna Ceske Sporitelny και του γλύπτη Michal Trpak.

Το σπίτι έχει εμβαδόν 43 τ.μ. και διαθέτει μπάνιο, σαλόνι με κουζίνα και υπνοδωμάτιο, πράσινη στέγη και δεξαμενή πόσιμου νερού.

Εκτυπώνεται με ταχύτητα 15 cm ανά δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό βραχίονα. Αυτό σημαίνει ότι παράγει πολύ λιγότερα απορρίμματα κατά την κατασκευή του, ενώ η διαδικασία μειώνει κατά 20% τις εκπομπές άνθρακα.

Ένα ειδικά αναπτυγμένο μείγμα σκυροδέματος εμπλουτισμένου με ίνες νανο-πολυπροπυλενίου, πλαστικοποιητές και επιταχυντή ρύθμισης, χρησιμοποιείται για την κατασκευή της δομής που ολοκληρώνεται μέσα σε ένα 48ωρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, στο μέλλον οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να γκρεμίσουν το κτίριο, όταν αυτό θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, και να το εκτυπώσουν ξανά με το ίδιο υλικό, απευθείας στην τοποθεσία.

ΠΗΓΗ: DesignBoom

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη