Μαζικά τεστ σε τουρίστες από τις 15 Ιουνίου- Εκπονεί σχέδιο η Επιστημονική Επιτροπή (video)

Μαζικά τεστ σε τουρίστες από τις 15 Ιουνίου- Εκπονεί σχέδιο η Επιστημονική Επιτροπή (video)

Από χώρες αντίστοιχου ειδημιολογικού επιπέδου με την Ελλάδα αναμένονται τουρίστες, ωστόσο η ειδική επιστημονική Επιτροπή που εκπονεί σχέδιο θωράκισης και προστασίας εξετάζει την πιθανότητα μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), θα είναι το σχέδιο της Επιτροπής ενόψει και του ανοίγματος των πτήσεων στις 15 Ιουνίου.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους.

Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα. Τα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας και όποιος δημοσιοποιήθηκε χθες σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση