Έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE»

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες για διάχυτες οσμές πετρελαιοειδών στην περιοχή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας διενήργησαν έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» την Τρίτη 19 Μαΐου 2020.

2. Σήμερα 2 Ιουνίου 2020 διαβιβάστηκε στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα η σχετική έκθεση των Επιθεωρητών την οποία δίνουμε στην δημοσιότητα και η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας (στιγμιαίες) και χαμηλής έντασης, με ήπια οσμή υδρογονανθράκων σημειακά».

3. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών». Το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια.

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα απευθυνθεί άμεσα σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τα συμπεράσματα έργων άλλων εργαστηρίων που είναι σε εξέλιξη. Σημειώνουμε ότι ήδη έχει ανατεθεί σχετικό έργο και από την Περιφέρεια Αττικής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Επιπλέον η ελεγχόμενη εταιρεία έχει αναθέσει την παρακολούθηση και μέτρηση της ποιότητας και των αέριων εκπομπών σε ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

4. Υπενθυμίζουμε, τέλος, τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι, στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων. Για την επιτάχυνση αυτού του έργου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ορίσει τις επόμενες μέρες ειδικό Συντονιστή.


Αφήστε μια απάντηση