Covid-19: Oι χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα και επιχειρούν επιστροφή στην κανονικότητα

Covid-19: Oι χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα και επιχειρούν επιστροφή στην κανονικότητα

Η μία μετά την άλλη οι χώρες στον κόσμο κάνουν τα  βήματα τους  για την  επιστροφή στην κανονική ζωή. Στη Γαλλία, όπου η ύφεση αναμένεται να αγγίξει το 11%, άνοιξαν με πανηγυρισμούς τα εστιατόρια και στην Ιταλία η Καπέλα Σιξτίνα. Στην  Ισπανία για πρώτη φορά απο τις αρχές Μαρτίου δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. Στη Ρωσία εντατικοποιούνται οι ρυθμοί για τις δοκιμές εμβολίων.

Στο Παρίσι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καφέ και εστιατόρια  μπορούν να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε τραπεζάκια που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.Ο  αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μείωση 11%,  ένα μέγεθος που δεν έχει υπάρξει ξανά στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Στην Ιταλία, όπου ο  συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊου έφτασε τα  233.515, οι  νεκροί ξεπέρασαν τους 33.530 και τα νέα κρούσματα φαίνεται σε κάποιες περιοχές να  διαπλασιάζονται, οι ειδικοί τονίζουν  ότι επιβάλλεται προσοχή και επιβεβαιώνουν την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας, ενόψει της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, από αύριο, σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια.  Αφήνοντας πίσω τους τα χρώματα της ιταλικής σημαίας- αεροσκάφη έσκισαν  τον ουρανό της Ρώμης στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, φορώντας μάσκα, τήρησε ενός λεπτού σιγή μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πριν αναχωρήσει για το Κοντόνιο, την πόλη όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού τον Φεβρουάριο.Χίλιοι εξακόσιοι άνθρωποι είχαν κάνει κράτηση εισιτηρίου για να επισκεφθούν την Καπέλα Σιξτίνα, καθώς το Βατικανό άνοιξε και πάλι τα μουσεία του ύστερα από τρεις μήνες.Οι υπάλληλοι του μουσείου θερμομετρούσαν τους επισκέπτες, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες.

Στην Ισπανία ενώ για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από κορονοϊό, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να παραταθεί έως τις 21 Ιουνίου, οπότε θα αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί.Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 137 από χθες μέχρι σήμερα και ανέρχονται πλέον στα 239.932. Συνολικά στην Ισπανία έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό 27.127 άνθρωποι.

Στη Βρετανία, συνολικά ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 39.369, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και τα επιβεβαιωμένα νέα περιστατικά με κορονοϊό είναι 1.653.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας)  το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας επιβεβαιωμένων περιστατικών – για άνδρες και γυναίκες – κατέχει το Λονδίνο και το χαμηλότερο η νοτιοδυτική Αγγλία. Σε όλες τις περιοχές, πάντως, η αναλογία θανάτων στους άνδρες είναι υψηλότερη από ότι στις γυναίκες.

Εντωμεταξύ με τρία εξώφυλλα που απεικονίζουν τρεις γυναίκες που έδωσαν τη δική τους μάχη από τις θέσεις εργασίας τους την περίοδο της πανδημίας κυκλοφορεί η βρετανική έκδοση της Vogue τον Ιούλιο. Μία οδηγός τρένου, μία μαία και μία υπάλληλος σούπερ μάρκετ είναι οι καθημερινές ηρωίδες στις οποίες είναι αφιερωμένο το περιοδικό που έχει τίτλο η νέα πρώτη γραμμή.

Στη Ρωσία,  αναπτύσσονται 47 εμβόλια κατά του κορονοϊού, σε 14 προγράμματα. Στην Αγία Πετρούπολη μέλη του  Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου γρίπης Σμορόντιντσεφ αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην βάση του ιού της γρίπης. Η εξασθενημένη εκδοχή του ιού θα χρησιμοποιηθεί ως φορέας για να μεταφέρει τις πρωτεΐνες του κορονοϊού στα κύτταρα, ώστε να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να εξασφαλίσει την προστασία από την νόσο.

Επίσης, επιστήμονες του Ινστιτούτου πειραματικής ιατρικής της Αγίας Πετρούπολης, αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο θα μπορεί να λαμβάνει κάποιος με την μορφή γιαουρτιού. Αυτή την στιγμή το εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο των προκλινικών δοκιμών.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ, ΑΠΕ

 

www.ert.gr

Έφη Ζέρβα

Αφήστε μια απάντηση