ΕΚΤ: Την Πέμπτη η απόφαση για διεύρυνση των κρατικών ομολόγων – Επισπεύδεται η επιστροφή κερδών στην Ελλάδα

ΕΚΤ: Την Πέμπτη η απόφαση για διεύρυνση των κρατικών ομολόγων – Επισπεύδεται η επιστροφή κερδών στην Ελλάδα

Την Πέμπτη θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον αν θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Εν τω μεταξύ, επισπεύδεται η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης.


Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη στη διεύρυνση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο πιθανολογείται ότι θα φτάσει έως και τα 250 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι μιλούν για 500 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το πακέτο στήριξης της Κομισιόν θα αρχίσει να ενεργοποιείται από τις αρχές του 2021 και ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει τις σημαντικές δράσεις που λαμβάνει.

Όσον αφορά την επιστροφή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, συνολικού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, την προσεχή Πέμπτη αναμένεται το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού που αναλογεί, γύρω στα 750 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση της εκταμίευσης αναμένεται να συμπέσει με την έκδοση νέου κρατικού ομολόγου από την Ελλάδα προκειμένου να αντληθούν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλις

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη

Αφήστε μια απάντηση