Φώφη Γεννηματά: «Συλλογική δέσμευση η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής»

Φώφη Γεννηματά: «Συλλογική δέσμευση η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο, παραχώρησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο) η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ: «Εμείς στην πρώτη φάση της πανδημίας, από την πρώτη στιγμή, στηρίξαμε καθαρά χωρίς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις αυτή την προσπάθεια, που με τη συμβολή όλων πήγε καλά. Με την έναρξη της νέας φάσης σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επισημάναμε ότι η ευθύνη της κυβέρνησης για να μείνουμε ασφαλείς αυξάνεται. Με άμεση περαιτέρω ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, ενίσχυση των νοσοκομείων αναφοράς, υγειονομική θωράκιση των νησιών, λειτουργία εκτεταμένου δικτύου πρώτης γραμμής με πολλά τεστ.

Με ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής του «ανοίγματος» και συνεχή έλεγχο και αξιολόγηση με επιστημονική τεκμηρίωση κάθε βήματος. Παρεμβάσεις που μένουν μετέωρες. Προβληματίζομαι γιατί δεν βαδίζουμε δυστυχώς σε αυτόν τον δρόμο. Χρειάζεται οπωσδήποτε σχέδιο για τη λειτουργία της χώρας από τον Σεπτέμβριο. Στην τρίτη φάση θα συμβιώσουμε με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις της κρίσης που δημιούργησε. Οι δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει στον φόβο και την ανασφάλεια να πάρουν ενδημική μορφή.

Εμείς δεν περιμέναμε την πανδημία για να αντιληφθούμε τη σημασία του ΕΣΥ. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση του ελληνικού λαού και έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της παράταξής μας. Αυτό που άλλαξε η πρόσφατη πανδημία είναι ότι μετέτρεψε τους διαχρονικά πολέμιους του δημόσιου συστήματος υγείας σε πρόσκαιρους υποστηρικτές του. Ωστόσο για το ΕΣΥ της επόμενης μέρας δεν αρκούν τα ωραία λόγια. Για το Κίνημα Αλλαγής αλλά και για μένα προσωπικά είναι θέμα ιστορικής ευθύνης να εγγυηθούμε την αναγέννησή του.

Το να αισθάνονται όλοι υγειονομικά ασφαλείς είναι για εμάς θεμελιώδες αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στο οποίο δεν χωράει κανένας συμβιβασμός. Παράλληλα είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση ανισοτήτων που μπορεί να οδηγήσουν ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας -πολλά νησιά- σε μαρασμό. Είναι πρώτιστη υποχρέωση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κράτους για μας τους Σοσιαλδημοκράτες και βασικό πεδίο σύγκρουσης με τις συντηρητικές αντιλήψεις της Ν.Δ. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη επιτέλους να ανταποκριθεί στην πράξη και για αρχή να εντάξει τους νοσηλευτές στα βαρέα ως αναγνώριση της προσφοράς τους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι θετική, στην κατεύθυνση που είχαμε κι εμείς ζητήσει. Πρώτοι εμείς είχαμε μιλήσει για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ. Προβλέπονται σημαντικές μεταβιβάσεις πόρων, που δεν συνδέονται με πρόσθετες δημοσιονομικές δεσμεύσεις και μπορεί πράγματι να ανοίξουν δρόμο εξόδου από την κρίση, χωρίς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως η ελληνική.

Η σκυτάλη, όμως, τώρα περνά στις κυβερνήσεις. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Ελληνας πρωθυπουργός οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί η πρόταση χωρίς καθυστερήσεις, περικοπές και αστερίσκους. Για την Ελλάδα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία – ίσως η μεγαλύτερη που είχε την τελευταία δεκαετία να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση σε πόρους, χωρίς τον βραχνά του δανεισμού και τη θηλιά επώδυνων δεσμεύσεων. Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύψει τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των υπουργών.

Είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της «πράσινης οικονομίας». Σχέδιο που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, αλλά και των κοινωνικών εταίρων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή».

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση