Huawei P50 και Mate 50: Θα έχουν επεξεργαστή της Qualcomm

Huawei P50 Mate 50 Use Qualcomm SoCs

Αυτόν το μήνα, η Huawei κλείνει έναν χρόνο αποκλεισμένη από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση επέκτεινε τον αποκλεισμό της εταιρείας για έναν ακόμα χρόνο. Αυτό δυσκολεύει κατά πολύ την κατάσταση, και η κινέζικη κατασκευάστρια θα πρέπει να βρει λύσεις όσον αφορά την προμήθεια εξαρτημάτων για την κατασκευή των smartphones της.

Το πρόβλημα με τους επεξεργαστές και τα Mate 40

Ο αποκλεισμός δημιουργεί πρόβλημα στην προμήθεια chips από την TSMC, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της HiSilicon Kirin. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση αναφέρει ότι οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιεί τεχνολογία των ΗΠΑ θα πρέπει να λαμβάνει ειδική άδεια πριν αποσταλεί στη Huawei. Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή διέξοδος, αν και παροδική.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιτρέπει στη Huawei να προμηθευτεί chips και άλλα αντίστοιχα εξαρτήματα που χρησιμοποιούν τεχνολογία των ΗΠΑ, αρκεί να τις έχουν αποσταλεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει απόθεμα που θα τις επιτρέψει να παράγει αρκετούς Kirin 1020 5nm για τη σειρά Mate 40.

Τι θα συμβεί μετά τα Mate 40

Οι αναλυτές εξετάζουν την πορεία της Huawei μετά την κυκλοφορία των Mate 40, και κυρίως από το 2021 και έπειτα. Αν και θα μπορέσει η εταιρεία να εξασφαλίσει αρκετά chips για τα flagships που θα κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ίσως στραφεί σε πρωτοφανείς εναλλακτικές για τα flagships του επόμενου έτους.

Η Huawei έχει ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά των επιχειρήσεων της στον νέο της συνεργάτη, τη SMIC, ο οποίος έχει έδρα την Κίνα. Ωστόσο, η SMIC δεν είναι τόσο εξελιγμένη όσο η TSMC. Τη δεδομένη στιγμή, η συγκεκριμένη εταιρεία παράγει chip σε διαδικασία 14nm, και τα flagships βρίσκονται έτη φωτός πιο μπροστά. Είπαμε ήδη ότι τα Mate 40 θα έχουν 5nm επεξεργαστή.

Βέβαια, η Huawei θα βοηθήσει τη SMIC να εξελιχθεί, ώστε να βελτιώσει την παραγωγή και τα προϊόντα της. Ήδη ανέθεσε στην κατασκευάστρια την παραγωγή του Kirin 710A, και η SMIC έχει ξεκινήσει την κατασκευή νέας γραμμής που θα εστιάζει στην παραγωγή 7nm και 8nm chips.

Αν και όλα αυτά είναι θετικά, η SMIC δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να είναι έτοιμη για την παραγωγή 5nm chips. Με απλά λόγια, δεν θα καταφέρει να παράγει τα chips που θα χρειαστεί η Huawei στα flagships του 2021.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο αναλυτής της KeyBanc Capital Markets, Jonh Vinh, προέβη σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έχουμε δει. Ο αναλυτής ανέφερε ότι η κινέζικη κατασκευάστρια θα στραφεί στην Qualcomm και τη χρήση Snapdragon επεξεργαστών, για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το 2021 τα Huawei P50 και Mate 50.

Φυσικά, για να καταφέρει κάτι τέτοιο η Huawei, θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με την Qualcomm, η οποία θα καταθέσει αίτηση για τη λήψη σχετικής άδειας από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Vinh, σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα απορρίψει το αίτημα της Qualcomm.

Επιπλέον, η Qualcomm προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να πουλήσει 5G modems στη Huawei, οπότε μία τέτοια συμφωνία θα την φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της. Ο αναλυτής αναφέρει ότι οι ΗΠΑ απέκλεισαν την κινέζικη κατασκευάστρια γιατί φοβούνται για την εθνική ασφάλεια και τον εξοπλισμό των 5G δικτύων, άρα δεν τους ενδιαφέρουν τόσο τα smartphones που απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό.

Σε κάθε περίπτωση μία συμφωνία μεταξύ Qualcomm και Huawei θα ωφελήσει κατά πολύ τις ΗΠΑ, γι’ αυτό ο αναλυτής δεν βρίσκει κάποιο λόγο για να την απορρίψει η κυβέρνηση.

Η αναφορά του Vinh βγάζει απόλυτο νόημα, αλλά ακόμα και στην περίπτωση όπου οι ΗΠΑ απορρίψουν το αίτημα της Qualcomm, έχει γίνει γνωστό ότι η Huawei εξετάζει ως εναλλακτική την προμήθεια επεξεργαστών από τη MediaTek.

Πηγή

Huawei P50 και Mate 50: Θα έχουν επεξεργαστή της QualcommTechblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος