NHS Digital: Εφαρμογή δείχνει τον δρόμο στα “διαβατήρια ανοσίας” από τον κορονοϊό

Η NHS Digital ετοίμασε μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν παραγγελίες συνταγών και να κλείνουν ραντεβού σε γιατρούς και σύμφωνα με τους developers, η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως “διαβατήριο ανοσίας” για τους ασθενείς του κορονοϊού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή θα χρησιμοποιείται από τους χρήστες για να μπορέσει κάποιος να αποδείξει ότι έχει νοσήσει από τον κορονοϊό το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι αυτά τα διαβατήρια έχουν δοκιμαστεί στην Εσθονία.

Επιπλέον, η εφαρμογή έχει ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Το σύστημα αυτό διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα που έχουμε γνωρίσει έως τώρα. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή απαιτεί από τον χρήστη να εισάγει μία φωτογραφία η οποία υπάρχει σε κάποιο επίσημο έγγραφο όπως το διαβατήριο ή το δίπλωμα οδήγησης. Το σύστημα σαρώνει το πρόσωπο, η ταυτότητα επαληθεύεται και από εκεί και στο εξής ο χρήστης έχει πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία της NHS.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή, Andrew Bud, η NHS Digital, δημιούργησε ένα ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα ταυτοποίησης το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει βάση των διαβατηρίων ανοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτά τα διαβατήρια ανοσίας θα πρέπει να συνδέουν την ταυτότητα του χρήστη με τα αποτελέσματα που έδειξαν τα τεστ του κορονοϊού. Άρα πρέπει και ένας τρόπος ώστε ο χρήστης να μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του.

Μετέπειτα όσοι θεωρούνται “καθαροί” από τον ιό θα μπορούν να αποδείξουν την κατάσταση της υγείας τους μέσα από έναν κωδικό που θα παρέχει η εφαρμογή. Προς το παρόν, η ιδέα αυτή είναι αμφιλεγόμενη καθώς δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όσοι έχουν νοσήσει από τον ιό έχουν μακροχρόνια ανοσία.

Πηγή

NHS Digital: Εφαρμογή δείχνει τον δρόμο στα “διαβατήρια ανοσίας” από τον κορονοϊόTechblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης