Πακέτο-εφαλτήριο 750 δισ. από Κομισιόν- Σταϊκούρας: Βάση για ανάκαμψη, στήριξη της αγοράς και κοινωνική συνοχή (live)

Πακέτο-εφαλτήριο 750 δισ. από Κομισιόν- Σταϊκούρας: Βάση για ανάκαμψη, στήριξη της αγοράς και κοινωνική συνοχή (live)

Εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία, θεωρείται η ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δύο τρίτα του ποσού θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα ως δάνεια, ενώ το μερίδιο της Ελλάδας αντιστοίχως είναι 22,5 και 9,5 δισεκατομμύρια.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων – όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα- και το υπόλοιπο υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη.
Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση των χωρών που θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα, μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

«Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του», υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia. Παράλληλα έκανε λόγο για τεράστιο βήμα της Ε.Ε., αν η πρόταση της Επιτροπής και οι  αποφάσεις της ΕΚΤ συνδυαστούν και με μιαν απόφαση για  κοινή έκδοση χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής “χαρακτηρίζεται από επαρκή βαθμό φιλοδοξίας, ευελιξία, αλληλεγγύη και αναγνώριση της ισχυρής οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από τον απαραίτητο οικονομικό ρεαλισμό, και θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου μείγματος νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η εξυπηρέτηση και αποπληρωμή του κοινού δανεισμού, εκτείνεται σε σημαντικό βάθος χρόνου, αρχής γενομένης από το 2028, έως και το 2058.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πρόταση θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την κοινωνική συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Υπάρχουν θετικά σημεία αλλά και πολλά που χρήζουν διευκρινήσεων, είναι η πρώτη τοποθέτηση από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι. Επίσης υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένων και των αντιδράσεων που διατυπώνονται».

Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, ανέφερε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, προβλέποντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες» και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Να στηρίξουν το «ιστορικό» σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ.ευρώ που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες. κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικό το μήνυμα από τις Βρυξέλλες.

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση