KEΔΕ: «6 για έξω» 6 δράσεις για να ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες

KEΔΕ: «6 για έξω» 6 δράσεις για να ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες

Τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις μέρες της καραντίνας, υπενθυμίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (διαβάστε το πλήρες και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο) και αξιοποιεί τη συγκεκριμένη εμπειρία για να οργανώσει δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Συγκεκριμένα στοχεύει σε «6 δράσεις για ανθρώπινες πόλεις».

Αυτές είναι οι ακόλουθες:
«Τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων.
Τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους Δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών.

Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων (με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορωνοϊό).

Διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 03/06, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες.

Τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, σε όλους τους Δήμους.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς Δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και με μέτρα που σχεδιάζει η ΚΕΔΕ κι αφορούν στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, που σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε.

«6 για έξω».

Με ένα μήνυμα sms και ένα πενταψήφιο νούμερο κάνουμε την αρχή.

Καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, αν δεν έχει τη στήριξη των πολιτών.

H ιδέα μας είναι «να δούμε αλλιώς», θετικά αυτή τη φορά, τον τρόπο με τον οποίο μέχρι χθες στέλναμε μήνυμα για να ασκηθούμε ή να κάνουμε τον περίπατό μας. Και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία αυτή για να αλλάξουμε την εικόνα των πόλεων μας και να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή όλων μας.

Οι Δήμοι καταρχήν που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα προτείνουν 6 χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατόδρομους, με αντιστοίχιση από το 1 ως το 6.
Στέλνοντας ο πολίτης μήνυμα Β6 σε έναν πενταψήφιο αριθμό που σύντομα θα έχουμε και θα ανακοινώσουμε, θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και θα ψηφίζει για την πόλη του, ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει την αλλαγή χρήσης του.

Για να διασφαλιστεί ότι ο πολίτης ψηφίζει για την πόλη που ζει , θα προβλέψουμε να υπάρχει η χρήση του κωδικού της πόλης και στη συνέχεια η επιλογή από το 1 ως το 6 ( π.χ. Κωδικός πόλης 2431 και επιλογή 2).

Ο κάθε Δήμος θα δεσμευθεί ότι για 6 τουλάχιστον μήνες θα δοκιμάσει να πεζοδρομήσει με προσωρινά μέτρα το δρόμο που θα επιλέξουν οι πολίτες του».

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση