Ποιοί αναπτύσσουν ανοσία στον κορονοϊό-Αγώνας δρόμου για ασφαλή τέστ αντισωμάτων

Ποιοί αναπτύσσουν ανοσία στον κορονοϊό-Αγώνας δρόμου για ασφαλή τέστ αντισωμάτων

Μόνο ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά από την πανδημία του κορονοϊού  μπορεί να είναι πραγματικά άνοσοι, ενώ αν οι ασθενείς παρουσίασαν μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα, δεν μπορούν να προστατευτούν  από μια νέα μόλυνση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης  από το Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικών Ασθενειών και Δημόσιας Υγείας, στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Ο επιδημιολόγος Μαρσέλ Τάννερ, υποστηρίζει όπως και ο Παγκόσμιος ο Οργανισμός Υγείας, ότι η εξέταση αντισωμάτων δείχνει μόνο εάν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και δεν διαπιστώνει αν κάποιος είναι άνοσος. Για να γίνει αυτό, ανέφερε, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν τα αντισώματα μπορούν να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό. Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα σε εθνικό επίπεδο για όλες τις χώρες, εκείνο όμως που θα υπάρξει είναι μικρές ή μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να εντοπιστούν, να απομονωθούν και να θεραπευτούν.

Η ταχύτητα πάντως στα  τεστ αντισωμάτων αποτελεί το ζητούμενο. Ήδη η φαρμακοβιομηχανία εξελίσσει μηχανισμούς και εργαλεία ελέγχου. Έτσι η εταιρεία Roche επιτυγχάνει σύμφωνα με ανακοίνωση της, μεγάλη ταχύτητα ελέγχου και υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας. Το μειονέκτημα κατά τους Ελβετούς επιδημολόγους είναι ότι τα αποτελέσματα εξάγονται μόνο σε εργαστήρια με μηχανήματα της εταιρείας. Με το ίδιο σκεπτικό λειτουργούν και τα μηχανήματα της εταιρείας Vaud Quotient.

Ωστόσο μια άλλη εξέταση αντισωμάτων που δοκιμάζεται από την εταιρεία Convirm DX που υποστηρίζει ότι η αξιοπιστία της εξέτασης κινείται στα επίπεδα της Roche, δεν απαιτεί άλλον εξοπλισμό ενώ η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από τρία λεπτά. Το συγκεκριμένο τεστ παράγεται από την καναδική εταιρεία Medtech Medmira στο Χάλιφαξ. Η εταιρεία αναπτύσσει ταχείες δοκιμές για τον ιό HIV, τη σύφιλη και την ηπατίτιδα εδώ και 20 χρόνια. Έχει λάβει πιστοποίηση για τα συκεκριμένα τεστ απο την ευρωπαϊκή αγορά και αναμένει την εξουσιοδότηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τις επόμενες ημέρες.

Με τη συγκεκριμένη εξέταση, υποστηρίζουν οι καναδοί ερευνητές,  μεγάλες ομάδες πληθυσμού, όπως πολυεθνικές  εταιρείες,  γηροκομεία,  νοσηλευτικά ιδρύματα, πυροσβεστική υπηρεσία, στρατός, δομές προσφύγων, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν  μια σύντομη εξέταση  για αντισώματα.

Ανταπόκριση ΕΡΤ Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Έφη Ζέρβα