Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για το Β. Δημάκη – Τι απαντάει η ΓΓΑΠ

Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για το Β. Δημάκη – Τι απαντάει η ΓΓΑΠ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες, με αίτημα τη μεταφορά του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, ο οποίος σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Θανάση Καμπαγιάννη στο ert.gr, βρίσκεται στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, διεκδικώντας να μεταφερθεί στις ανδρικές. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, μέσα στην εβδομάδα, όπως τόνισε ο κ. Καμπαγιάννης, αναμένεται να συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή μεταγωγών.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου-ΕΕΔΑ όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «καλεί για πολλοστή φορά την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη στην εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και υπό συνθήκες υγειονομικού περιορισμού, o κύριος Δημάκης θα μπορούσε να παρακολουθεί τα μαθήματά του, τα οποία γίνονται πλέον εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως. Με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των κρατουμένων, η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια υλοποιώντας άμεσα τη δημόσια δέσμευσή και μεριμνώντας για την μεταγωγή του κύριου Δημάκη στη Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα: Να σταματήσει η αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη και να ικανοποιηθεί άμεσα το δίκαιο αίτημά του ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.

Μεταξύ άλλων το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Όπως είναι γνωστό, σε νέα απεργία πείνας και δίψας βρίσκεται ο κρατούμενος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Βασίλης Δημάκης. Διαμαρτύρεται, για μια ακόμη φορά, για την αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξακολουθεί απαράδεκτα, με διάφορα προσχήματα, να αρνείται την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός του να συνεχίσει τις σπουδές του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Δημάκης είχε ξεκινήσει πριν έναν περίπου μήνα απεργία πείνας και στη συνέχεια και δίψας, ζητώντας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει την παρακολούθηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων του, την επαναμεταγωγή του στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Από αυτές είχε μεταχθεί εκδικητικά και αιφνιδιαστικά στις φυλακές Γρεβενών, επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του αυτονόητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Στη συνέχεια, ύστερα από την κινητοποίηση πλήθους μαζικών φορέων, έγινε δεκτό το αίτημά του και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο, αντί να μεταχθεί στη Δ’ Πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, στην οποία ήταν πριν κρατούμενος, η οποία διαθέτει και την υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, οδηγήθηκε στο ειδικό τμήμα των γυναικείων φυλακών, όπου βρίσκονται κρατούμενοι για “τρομοκρατία”, με το πρόσχημα της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη συνέχεια, αν και πέρασε το προβλεπόμενο 14ήμερο της προφύλαξής του, εξακολουθεί να κρατείται αδικαιολόγητα στον ίδιο χώρο, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στερούμενος έτσι αυθαίρετα τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του».

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για το Β. Δημάκη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 25/5 στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

H Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής

Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΑΠ αναφέρει: «Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα».

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση